Vložil Josef Soukup, 14. Červenec 2014 - 17:26

Je to rozumné, i když obtížné. Jak na to? Požádej o:

  1. vyúčtování služeb a provozních nákladů za r. 2013.
  2. výpisy z běžného účtu v bance za 12/2013 až 3/2014.
  3. pohyb na účtech (dokladově) od 1.1. do 31.3.2014
  4. rozvahu analyticky k 31.3.2014
  5. výsledovku analyticky k 31.3.014

Studiem těchto podkladů zjistíš, které další podklady potřebuješ. Z největší pravděpodobností to bude požadavek na rozklíčování zkratek pro došlé faktury, studium podmínek a způsobů zálohování a úhrad plateb za ústřední topení, studenou vodu, teplou vodu, společnou elektřinu, odvoz komunálního odpadu, pojištění domu atd. V dokladu 3) se podívej hlavně na účet 955 – dlouhodobé zálohy a 518 – ostatní služby. Tam se dozvíš, kolik a za co jste utráceli (investovali), kolik vám zbývá na utrácení do příštího období a kolik si ukládáte měsíčně na další útratu. Zajímavý asi také bude účet 321 – dodavatelé. Až tyto doklady prostuduješ a pochopíš vazby mezi nimi, požádej o stejné podklady za druhé, potom třetí a nakonec čtvrté čtvrtletí letošního roku. Na konci roku, až pochopíš, jak byla provedena účetní závěrka, pokračuj již jako kvalifikovaný (zaučený) lustrátor a sleduj další vývoj podle měsíčních výpisů z běžného účtu v bance a podle nových podkladů pro rok 2015.

Po druhé lustrační linii potom požádej ještě o podklady 1) až 5) za předchozí rok 2013 a po jejich prostudování o podklady za další předchozí roky.

Se zápisy, stanovami apod. si zatím nedělej starosti, ale studuj NOZ a další obecně platné zákony a předpisy. Pokud v podkladech SVJ narazíš na něco, co by odporovalo zvyklostem nebo zákonu, statutární orgán SVJ bude ve vlastním zájmu sám vyhledávat zápisy ze shromáždění a argumentovat tím, že většina vlastníků si to tak přála.

Když toto zvládneš, budeš mít SVJ jako na dlani. Držím pěsti, hodně odvahy a štěstí!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.