Vložil lake, 9. Červenec 2014 - 14:06

K rozsahu informačních povinností SVJ podotýkám:

Vlastník jednotky má časově neomezené právo požadovat kdykoliv doklady a dokumenty, které ná SVJ ve svém držení a nejsou přístupné ve veřejné sbírce listin. Že jde o právo časově neohraničené judikoval již Ústavní soud.

Může například požadovat nahlédnutí do všech zápisů ze shromáždění od vzniku SVJ. Jeho práva a povinnosti jsou sice rámcově uvedeny v zákonu, v prohlášení vlastníka či ve stanovách, ale v jednotlivých hlasováních docházelo mnohokrát postupně k upřesnění (konkretizaci) těchto vlastníkových povinností. Navíc na shromáždění dochází k rozhodování mezi vlastníky jednotek o společném majetku; obsah těchto rozhodnutí není zachycen nikde jinde, pouze v zápisu ze shromáždění.

Tato dříve přijatá rozhodnutí nejvyššího orgánu nepodléhají žádnému promlčení a jak vlastníci,tak SVJ se jimi řídí. Proto nelze právo vlastníka na nahlížení nijak časově omezit. To je jako kdyby stát zakázal občanům nahlížet do Sbírky zákonů a zároveň by striktně vyžadoval dodržování všech právních předpisů.

Vlastník má tedy časově neomezené právo na kompletní informace o tom co bylo kdy v minulosti odhlasováno, schváleno či neschváleno. Tuto informaci může získat jedině ze zápisů ze shromáždění. A ty je povinno mu předložit SVJ. Je-li mu odmítnuto nahlížení do všech zápisů, pak se může obrátit na SVj s dopisem, že jemu nepřístupná rozhodnutí shromáždění jsou vůči němu právně neúčinná. Mohl by se z důvodu opatrnosti obrátit na soud, aby tuto skutečnost konstatoval.

Obdobně to platí pro hospodaření. Pokud si SVJ vzalo úvěr před deseti lety, dopady a účinky na vlastníky jednotek (včetně pana mostecaka) budou trvat po celou dobu splácení, tedy např. do roku 2035. A po celou tuto dobu potrvá i ručitelský závazerk každého vlastníka jednotky za dluhy společenství.

Neexistuje tedy právní důvod proč vlastníkovi odepřít nahlížení do VŠECH existujících dokumentů a dokladů společenství. Hranice tohoto práva bych popsal takto:

  • Vlastník není oprávněn požadovat přehledy, tabulky či souhrny, které se běžně při činnosti SVJ nevyhotovují a SVJ je při své běžné činnosti nesestavuje.
  • Je samozřejmě obecně zakázáno uplatňovat práva šikanózním způsobem (to je termín použitý Ústavním soudem). Šikanózním výkonem práva se rozumí takový výkon práva, který má za cíl omezovat a zatěžovat jiného nad míru, potřebnou pro uplatnění vlastních práv.

SVJ je právnická osoba s omezenou svéprávností. Je to sluha se vším všudy. Sluha, který spravuje cizí majetek ve výši desítek milionů. Podle toho by se také měli členové výboru chovat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.