Lustrace vlastního SVJ

Vložil mostecak (bez ověření), 8. Červenec 2014 - 12:33 ::

Dovoluji si požádat zkušené diskutující s řešením následující otázky. Do nedávné doby jsem žil v nájemním bytě, nyní jsem koupil vlastní byt a začal se zajímat o problematiku SVJ. Chci prověřit hospodaření SVJ, stav správy domu a vše, co s naším domem souvisí cca 5 let zpátky (nebo bych měl kopat ještě hlouběji?), tedy provést due diligence. Trochu napovídá § 1179 NOZ, ale není mi jasné, jaké konkrétní dokumenty mám vyžádat. Přemýšlel jsem a napadly mě tyto, jdu na to selským rozumem, prosím tedy o shovívavost a uvítám korekci:

- stanovy SVJ
- pravidla rozúčtování
- zápisy ze shromáždění
- zápisy z jednání výboru, v mém případě nelze, protože SVJ řídí pověřený vlastník, ale mohl bych vyžádat rozhodnutí pověřeného vlastníka ? (předpokládám, že jde tak trochu o analogii rozhodnutí jednatele v eseróčku)
- smlouva se správcem (můžu vůbec smlouvu z pozice vlastníka požadovat? Smlouva je mezi SVJ a správcem, já nejsem smluvní strana.)
- vyúčtování energií společných prostor (chtěl bych ověřit, jaké náklady dává správce do nákladů)
- doklady na rekonstrukce a běžné opravy (faktury, smlouvy s dodavateli) (opět si nejsem jistý, zda jsem oprávněn požadovat, neboť nejsem smluvní stranou) - cílem je prověřit možné nevýhodné útraty, klientelistické zakázky
- vnitřní předpisy, směrnice (předpokládám, že jde tak trochu o analogii vnitřních směrnic v eseróčku)
- navím, jaké podklady k účetnictví žádat, zda by mi správce vyjel z účetního programu komplet účetnictví např. za léta 2010-2013 (příjmy, výdaje, majetek, tedy po položkách?)
- účetní závěrky (ve Sbírce listin bohužel chybí)
- úvěrové smlouvy s bankami
- smlouva o pojištění nemovitosti a odpovědnosti (chci prověřit, zda není zastaralá, zda je dostačující pojistná částka atd.)

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.