Vložil AsiTak, 20. Červenec 2014 - 21:53

Je otázka, co to je „jak se to dělá správně“, v každém případě ze zdrojů co požadujete nic nevyčtete! Já to „správně“ bych definoval, že SVJ nevlastní ty negativní jevy a praxi o kterých zde členové většinou prezentují jako „problém“. Ten problém vytváří buď orgán/člen SVJ nebo správce. V prvním případě jde sebereflexi člena výboru aby takové jednání neaplikoval, a v případě správce jde o nalezení metody ovlivnění správce výborem, vedoucí k zamezení takové praxe. Dalším kritériem „správného fungování SVJ“ pokud:
= vedení SVJ ovládá finanční toky výdajové (má o tom přehled kdo, za co, za kolik, zda účelně, hospodárně a oprávněně byl vynaložen výdaj) a příjmové (zda všichni platí co má a včas, zda potřeb příjmů je stanoveno na co, za kolik, zda účelně, hospodárně a oprávněně byl požadován).
= vedení SVJ zajišťuje technickou péči domu (provádí kontrolu potřeb, sestavuje plán akcí, zajišťuje finanční zdroje a vlastní realizaci).
Vedle těch hlavních, jsou i další…
Pokud je správa zajištěna externím správcem tak ovládání správce (zejména těch velkých) je možný pouze „kvalitním“ vedením SVJ. BD disponuji profesionálním vedením a při jednáních vedení SVJ musí prokázat že je odborným partnerem, v opačném případě můžou vznikat případy zneužití spolupráce v neprospěch SVJ a v neoprávněný prospěch správce. Pokud nemáme takový výbor a máme pověřeného vlastníka, tak měli bychom alespoň usilovat o vybudování silného orgánu kontroly KK. Mnohdy pouhá aplikace častých kontrol vede k zamezení netransparentních praktik. Dále, co delegujeme na správce i kontrolujeme, alespoň na dobu než prověříme správnost výkonu delegované činnosti.
Těch postřechů je spousta, vzniklých dlouhodobou praxí,aby ale vše sepisovat je pracné a nevím zda moje poznatky (nebo jsosu jen bláboly?) jsou dostatečně obecné a použitelné i jinde, takže bych přestal. Já bych Vám radil (vidím, že máte ambice pomáhat SVJ) a ostatním, aby prostudovali dostupnou literaturu a vstoupili do orgánu SVJ (podle mne do KK, ikdyž tento orgán velkou sympatii zde nemá) a aby prakticky vyzkoušet práci v SVJ.
Vyžadovat a analyzovat různé dokumenty SVJ a správce jako řadový člen považuji za zbytečný a nesystémový přístup.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.