Vložil Pub (bez ověření), 7. Červenec 2014 - 10:18
  1. žádný laický ověřovatel ani jiná laická nezávislá osoba nemůže osvědčit obsah listin po delším čase. Buď je lze zveřejěnit v rejstříku společenství (§66/z zák. 304/2013) nebo u motáře. O jiném VĚROHODNÉM způsobu nevím.
  2. „…u které se podaří „dokázat“ že je originál…“ – hm. I kdyby to v tomto speci-případě takhle bylo, problém „verohodnosti a stálosti obsahu v čase“ to nevyřeší…
  3. institut „Ověřovatel zápisu“ zajistí jak věrohodnost v čase. Funguje to nějak jako ověřování listin a dokumnetů na Check-Pointu ??

Uvedl jsem svůj příklad – já mám jen opis, protože právo udělat si kopie mi tehdejší výbor a jeho správce a jeho právník umožnil tak, že jsem si musel listinu opsat. I kdyby mi ale umožnil pořídit kopii, tak teď po 4-letech neprokážu, že jsem si já svůj obsah neupravil na počítači.

Aktuální příklad je situace z „před rokem“: zápis (který jsem neměl tehdy důvod reklamovat) sestává 4 stran (i to plyne z toho zápisu – stránky jsou číslované) ale na www.justice.cz jsou doloženy pouze strana 1 a 4. Samozřejmě chybí ty, které informovaly o pohledávkách, které spoluvlastníci na SVJ navalili a o tom jak se rozhodlo o rozúčtování nedobytných dluhů neplatičů. Je možné, že nějaký „originál pro nezveřejněnou stranu 2 a 3“ existuje anebo zatím vůbec neexistuje ale já se mám na soud obrátit s jakým obsahem žaloby?

I kdyby již neprošla lhůta k tomu obrátit se na soud: SVJ již doloží tu listinu kterou bude chtít – kterou si „vyrobí“ až před tím než by ji případně mělo prokázat u soudu. Podle judíkátů se na soud lze obrátit jen když Vám je znemožněno nakládat s vlastnictvím nebo Vám ho chce někdo nějakým právním jednáním odcizit a to podle ZoVB jen do půl roka (nyní již jen do 3-měsíců).

Jsou tedy 2 listiny na www.justice.cz NEZVEřEJNěNé, jsou pro mne závazné nebo ne?


Hlavní otázka je ale ta JAK ZAJISTIT VEROHODNOST A STÁLOST listin v čase…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.