Vložil lake, 7. Červenec 2014 - 9:48

Pane mostecak, pokud máte stanovy tak nešikovně napsané, že SVJ není povinno zveřejňovat či doručovat zápisy vlastníkům jednotek, pak je na Vás, abyste navrhl změnu stanov. Do té doby je Vaše starost, abyste si na zapisovateli či na SVJ zápis vyžádal. Běh lhůty je upraven v NOZ pro spolky i pro SVJ(2012):

89/2012 Sb. § 259
Právo dovolat se neplatnosti rozhodnutí zaniká do tří měsíců ode dne, kdy se navrhovatel o rozhodnutí dozvěděl nebo mohl dozvědět, nejpozději však do jednoho roku od přijetí rozhodnutí.
89/2012 Sb. § 1209
(1) Je-li pro to důležitý důvod, může přehlasovaný vlastník jednotky nebo i společenství vlastníků, pokud je vlastníkem jednotky, navrhnout soudu, aby o záležitosti rozhodl; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. Není-li návrh podán do tří měsíců ode dne, kdy se vlastník jednotky o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl, jeho právo zaniká.

Důležité je, že Vaše právo zanikne, budete-li tři měsíce nečinný. U spolků je lhůta delší. Hrozí-li prodlení, nejlepším postupem je nečekat na nic a vyzvat SVJ k předložení zápisu, poskytnout k tomu dostatečnou lhůtu, např. 72 hodin. Po jejím marném uplynutí se ihned obracíte na soud. Seděním na zadku a čekáním ještě nikdo nikdy nic nevyřešil.

Domnívám se, že lhůta běží od okamžiku ukončení shromáždění. Pokud ovšem budete čtvrt roku jen čekat, pak už Vám soud neuvěří, že jste se nemohl seznámit se zápisem. Dostal jste přece pozvánku a věděl jste kdy se shromáždění koná. Lhůtu tři měsíce od toho data si dovede každý spočítat. Pokud ne, dobře mu tak.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.