Vložil mostecak (bez ověření), 6. Červenec 2014 - 22:26

Honzajk: já jsem se na těchto stránkách v květnu ptal, zda je zde někdo z Mostu se zkušenostmi s SBD Krušnohor, ozval jste se mi Vy, omlouvám se, že jsem se Vám ještě neozval já, ale rád bych se s Vámi spojil.

Mezitím jsem trochu pokročil ve sběru informací a mohu Vám pomoci:

  • váš dům SV248 je SVJ, jste zapsaní v rejstříku společenství vlastníků od r. 2003 a SBD Krušnohor je vaším pověřeným vlastníkem a současně správcem (vykonává tuto dvojroli). Současně SBD Krušnohor ve vašem domě vlastní minimálně jeden byt (možná i více, ale to se z katastru obtížně vyčte, nechce se mi 70× klikat).

To, co nazýváte „úřední správa“, to byla situace, kdy váš dům neměl žádné kontaktní osoby pro komunikaci s Krušnohorem (které Krušnohor nazývá staromilsky „domovní výbor“) a protektorátní správu nad domem vykonával pověřený zaměstnanec SBD Krušnohor (tento stav nazývají „úřední správou“). Letos v dubnu jste si tento domovní výbor pravděpodobně zvolili (aspoň tak jsem to pochopil z vašeho příspěvku), z hlediska práva jde však jen o kontaktní osoby z vašeho domu, nejedná se o statutární orgán, tím nadále zůstává SBD Krušnohor.

Pokud se chcete zcela vymanit ze spárů SBD Krušnohor, musíte svolat nové shromáždění a na něm odvolat pověřeného vlastníka a zvolit nového předsedu nebo výbor – buď někoho ze svého domu, nebo v Mostě jsou firmy, které se tímto profesionálně zabývají podobně jako Krušnohor. Cenově vycházejí nastejno (Bydlete s námi, Dospra, Doterm,… je jich více). Nejlepší je samozřejmě mít přímo v domě někoho, kdo se této funkce ujme, byť je to práce nevděčná a nebezpečná.

To, co nazýváte „Velke Shromáždění družstevníků“ konané v červnu, tak to se konalo shromáždění delegátů, a pokud nejste členem družstva (členem SBD Krušnohor), tak do tohoto opravdu mluvit nemůžete. Samozřejmě na tomto shromáždění se projednávají věci též všech SVJ, ve kterých Krušnohor vykonává funkci pověřeného vlastníka a správce (v Mostě jde asi o 200 SVJ). Bohužel SVJ na toto rozhodování nemají žádný vliv, jak si to v Krušnohoru upečou, tak to budete konzumovat. (Ale vždy máte možnost Krušnohor odvolat z funkce pověřeného vlastníka.)

Myslím, že ve svém úsilí děláte zásadní chyby, je nutné najmout si právníka a poradit se s ním. Bohužel v Mostě z advokátů se v problematice SVJ orientuje asi málokdo, navštívil jsem už tři advokáty (z 20 zde fungujících) a moc mi neporadili. Bohužel několik místních advokátů (vím o 3) jsou přímo s Krušnohorem propojeni, několik dalších advokátů je napojeno na magistrát města Mostu (který SBD Krušnohor přímo politicky ovládá), takže najít v Mostě advokáta, který by byl na Krušnohoru nezávislý a současně se orientoval v problematice SVJ nebude snadné. Já na takového zatím nenarazil, ale ještě mám domluveny schůzky s dalšími, můžete se klidně přidat a zkoordinujeme své úsilí.

Na závěr malý tip – zajděte si v úřední hodiny (pondělí, středa, pozor na polední přestávku) do sídla SBD Krušnohor do kanceláře firmy Integri a nechte si vytvořit účet do internetové aplikace G5i, v ní najdete pro své SVJ všechny zápisy ze schůzí. Některé zápisy a účetní závěrky najdete také ve sbírce listin (justice.cz).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.