Vložil lake, 2. Červenec 2014 - 12:07

Milá Jano, buď jste natvrdlá, nebo nic nechápete. Tazatelce vznikla škoda kvůli vodě, která se do bytu dostává ze společné části domu (ze společné stropní konstrukce). Takže odpovědnost za škodu nese SVJ – právnická osoba, pokud neprokáže, že po upozornění na závadu se udělalo vše potřebné k odstranění závadného stavu a zamezení dalším škodám.

Tazatelka nemá žádnou právní možnost jak zjistit odkud se voda dostává na strop jejího bytu. Ani to pro uplatnění náhrady škody zjistit nepotřebuje. Jste tedy úplně vedle.

Tazatelka nemá žádný důvod zjišťovat zdroj vody, která jí kape se stropu, ani není povinna financovat takové zjišťování, ani nebude nic organizovat, ani nebude platit opravu – bez ohledu, zda závada je na společných částech, nebo na částech ve vlastnictví jiné osoby.

Je věcí SVJ zajistit, aby se do bytu nedostávala žádná voda ze společných částí. Jak toho SVJ dosáhne je pouze věcí SVJ. Pro tazatelku je způsob řešení bezvýznamný. To vše jsou zákonné povinnosti SVJ – právnické osoby, která na to má své peníze a svůj výbor.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.