Vložil lake, 29. Červen 2014 - 20:21

Rosťa napsal: „V této věci se § 1129 NOZ pro rozhodování v SVJ nevyužije, protože „Bytové spoluvlastnictví“ upravuje v odst. 2 § 1206 rozhodování o správě domu dostatečně a má přednost před úpravou obsaženou v § 1129.“

Rosťo, Vaše úvaha je nesprávná. Máte pravdu pouze v tom, že úprava bytového spoluvlastnictví je lex specialis vůči obecné úpravě spoluvlastnictví společné věci (§ 1115 až § 1157 NOZ).

Ovšem zcela Vám ušlo, že běžné výkladové pravidlo „lex specialis derogat legi generali“ lze použít pouze v případě, kdy v protikladu stojí dvě právní normy:

  1. právní norma obecná,
  2. právní norma zvláštní.

Takový případ ovšem zde nenastal. Neexistují dvě právní normy, které by si protiřečily. Speciální část NOZ o bytovém spoluvlastnictví výslovně odkazuje na obecnou normu – na zákon. Odkazuje tedy na ustanovení o spoluvlastnictví, § 1128 a § 1129. Pokud se domníváte opak a nacházíte v části o bytovém spoluvlastnictví speciální právní úpravu rozhodování, citujte příslušnou část NOZ. Jinak Váš názor neobhájíte.

V části o bytovém spoluvlastnictví není vůbec upraven konkrétní způsob rozhodování spoluvlastníků o běžné správě společné věci. Pokud se domníváte opak, citujte z NOZ příslušnou část. Ustanovení § 1206 pouze odkazuje na právní úpravu obsaženou v zákoně, což je nepochybně odkaz na § 1128 o rozhodování spoluvlastníků. Neexistuje tedy možnost volby mezi lex generalis a lex specialis. Použije se jediné ustanovení, které tuto věc konkrétně upravuje:

89/2012 Sb. § 1128
(1) O běžné správě společné věci rozhodují spoluvlastníci většinou hlasů.

V části o bytovém spoluvlastnictví není vůbec upraven konkrétní způsob rozhodování spoluvlastníků o o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování. Pokud se domníváte opak, citujte z NOZ příslušnou část. Ustanovení § 1206 pouze odkazuje na právní úpravu v zákoně, což je nepochybně odkaz na § 1129 o rozhodování spoluvlastníků. Neexistuje tedy možnost volby mezi lex generalis a lex specialis. Použije se jediné ustanovení, které tuto věc upravuje:

89/2012 Sb. § 1129
((1) K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka sou­d.

lake

P.S. Vaše tvrzení o § 1214 jste si vymyslel a nejste schopen Vaše tvrzení žádným způsobem odvodit ze znění zákona. Jde o pouhou Vaši nepodloženou domněnku.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.