Balkony - rekonstrukce

Vložil Prih, 5. Červen 2014 - 21:28 ::

Na schůzi SVJ byla v roce 2013 odsouhlasena rekonstrukce balkonů v našem domě SVJ (založeno v r.1996). SVJ se dosud řídí „Prohlášením“, ve kterém balkony upravuje v režimu společného majetku SVJ. Před pár týdny započala diskuse nad schválením stanov podle NOZ.

Potíž je ve financování rekonstrukce balkonů. Doposud všichni VJ přispívají do Fondu oprav dle jejich vlastnických podílů a není tak zohledněno užívání balkonů ve společném vlastnictví (dle NOZ). Samozřejmě všichni VJ s výlučným užíváním balkonů (včetně členů výboru) jsou pro financování rekonstrukce balkonů našeho domu ze společného Fondu oprav stejným dílem, což tyto vlastníky finančně zvýhodňuje.

Výbor přišel s vyjádřením, že financování proběhne tak, že rekonstrukce balkonů týkající se společné části domu (jako fasáda, izolace, oplechování) bude financována ze společného „Fondu oprav“ a pouze položení dlažby balkonů si budou financovat uživatelé balkonů. Rozpočet na balkony vychází cca 35TCZK na 1 balkon, z toho hodnota položení dlažby je řádově v tisících.

Protože tento návrh dává majitelům bytů s balkony ve výlučném užívání finanční výhodu, majitelé bytů „bez balkonů“ rozhodli, že by si balkony rovněž pořídili (vč. vyřízení stav. povolení). Pak by všichni vlastníci bytů čerpali stejný podíl ze společného „Fondu oprav“ na rekonstrukci s tím, že vlastníci nových balkonů by doplatili částky, které by cena nových balkonů oproti nákladům rekonstrukce přesahovala. Po zbudování balkonů by pak všechny byty měly balkony, příspěvky do FO by pak mohli být počítány jako doposud, tj. na základě svých vlastnických podílů a další opravy balkonů by se rozpočítaly dle stejného klíče.

Domnívám se, že tento způsob řešení financování rekonstrukce balkonů je spravedlivý a pak předpokládáme, že by měli žadatelé bytů pro zbudování nových balkonů uspět v případném sporu s SVJ. Je tento výklad správný? Děkuji všem za odpověď.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.