Vložil lake, 3. Červen 2014 - 18:22

To je právě ta dokonalá nesrozumitelná hádanka profesora Eliáše: poznat co je pravidlo, co je výjimka z pravidla, co je výjimka z výjimky z pravidla, a co je původní právní úprava která se i nadále používá podle § 3028 NOZ . Nikdo si netroufne napsat jak to vlastně je.
----------------------------------------------------------------

Pokusím se odpovědět v souladu s NOZ:
Můžete si změnit stanovy tříčtvrtinovou většinou přítomných (tedy postupem podle ZoVB), ale pouze tak, aby přesně odpovídaly znění NOZ. To jest: k podstatnému zlepšení či zhoršení společné věci je třeba dvoutřetinová většina všech spoluvlastníků.

Pokud byste si chtěli stanovy změnit nějak jinak (tak, že by určily hlasovací kvorum v rozporu s NOZ), potřebujete k tomu podle § 1138 NOZ napřed dosáhnout dohodu všech vlastníků jednotek, která má formu veřejné listiny a je založena ve sbírce listin katastrálního úřadu, u kterého je vedena věc nemovitá.

Prakticky tedy půjde o změnu prohlášení vlastníka budovy, pokud tomu dobře rozumím. Pak si můžete podle toho změnit i stanovy SVJ.

lake

Je třeba poděkovat profesoru Eliášovi i zákonodárcům: napsat a schválit tak průzračně jednoduchý a každému srozumitelný zákon – to musela být panečku práce!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.