Vložil lake, 24. Duben 2014 - 10:03

Evík v úvodním dotazu píše: „Shromáždění odhlasovala odměnu 2000,– Kč čistého pro každého člena 3 člennému výboru.“

Je tedy naprosto jednoznačně řečeno, že se jedná o odměnu za výkon funkce člena statutárního orgánu právnické osoby. Schválená výše „čisté“ odměny je 2000 Kč měsíčně na osobu. Tato částka se nijak netýká DPP či DPČ. Jiný výklad by byl překrucováním přijatého usnesení.

SVJ však porušuje přijaté usnesení, když členům výboru zřejmě vyplácí odměnu v jiné (nižžší) částce. Tím vzniká SVJ dluh vůči členům výboru, protože mají bezpochyby nárok na odměnu ve schválené výši. Že přijali od SVJ pouze částečné plnění nemá na jejich nárok žádný vliv. Mohou se svých práv domáhat samozřejmě i dodatečně v promlčecí době. SVJ bude pak povinno splnit co bylo odhlasováno na shromáždění a odměnu jim doplatit.

Pokud SVJ nešvindluje v účetnictví, pak průběžně účtuje o závazku vůči členům výboru, který vznikl tím, že společenství jim nevyplácí sjednanou měsíční odměnu, na kterou mají nárok, ale pouze její část. SVJ je tedy jejich dlužníkem.

Zcela jinou věcí je, že SVJ zajišťuje některé své činnosti pomocí pracovních smluv (DPČ či DPP). To je celkem běžné a žádný finanční úřad proti tomu nemůže nic namítat. Jde ovšem o zcela jiný právní vztah (závislá činnost a odměna ze závislé činnosti). U člena statutárního orgánu je možný souběh obou druhů činností. Je ale vyloučeno, aby obsah závislé činnosti byl shodný s obsahem činnosti člena statutárního orgánu.
-----------------------------------------------------------------------

Zajímavé na věci je, že v SVJ(2012) podle NOZ je třeba na obě odměny pohlížet odlišně a také se o nich odlišně účtuje:

  • Náklady na odměny funkcionářům patří do „vlastní správní činnosti“ právnické osoby a rozvrhnou se na každou jednotku stejně, shodnou částkou (§ 1180 odst. 2 NOZ).
  • Náklady na odměny z DPP a DPČ mohou podle obsahu činnosti spadat pod „nevlastní správní činnost“, tedy pod správu cizího majetku. Tyto částky se tedy rozvrhnou na vlastníky podle spoluvlastnických podílů (§ 1180 odst. 1 NOZ).

Z toho hlediska je zcela správné, že Evik se zajímá o náklady SVJ a o důvod těchto nákladů. Na druhou stranu – všichni víme proč výbor provádí to, co provádí. Chytrému napověz …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.