Stará SVJ se budou řídit NOZ, tvrdí František Korbel

Vložil Pavel, 21. Duben 2014 - 18:20 ::

V Právním rádci 4/2014 píše bývalý náměstek několika ministrů spravedlnosti, který měl na starosti rekodifikaci civilního práva, František Korbel:

„V praxi byly zaznamenány četné dotazy na to, jakým zákonem se po 1. lednu 2014 řídí společenství vlastníků jednotek (SVJ), zda dosavadním ZoVB, nebo NOZ. Vzhledem k tomu, že NOZ neobsahuje v přechodných ustanoveních pro právnické osoby žádné specifické ustanovení pro SVJ, jako je tomu například pro občanská sdružení a další formy právnických osob (§ 3045 a násl.), použije se bez dalšího obecná úprava v § 3041 odst. 1, to jest princip nepravé retroaktivity, podle něhož se právní povaha právnických osob upravených v NOZ řídí ustanoveními NOZ ode dne nabytí jeho účinnosti.“

_____________­________________________­_______________

Když jsem psal o tom, co si o SVJ a NOZ myslí pan Eliáš

http://www.portalsvj.cz/…t-prof-elias

citoval jsem z teoretického časopisu Právník. Ten obecně není v širším povědomí. Právní rádce má daleko širší okruh čtenářů. Domnívám se, že čtenost Právního rádce je i větší než návštěvnost výkladových stanovisek KANCLu na justici. Proto zde informaci z Právního rádce uvádím, domnívám se, že článek bude mít velký dopad do právního povědomí čtenářů. O samotném názoru pana Korbela nechci diskutovat.

Hezký zbytek Velikonoc!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.