Usnesení civilního kolegia Nejvyššího soudu ČR k novému občanskému zákoníku

Vložil Pavel, 14. Duben 2014 - 23:25 ::

K označování „starého“ a „nového“ občanského zákoníku

Dne 12. 2. 2014 se občanskoprávní a obchodní kolegium Nejvyššího soudu České republiky z podnětu předsedy kolegia zabývalo problematikou používání zkratek pro „starý“ a „nový“ občanský zákoník. Předseda kolegia nejprve zahájil diskusi ohledně používání zkratek starého (z r. 1964) a nového civilního kodexu (z r. 2012). Dotazem na pracoviště Vrchních a Krajských soudů byl zjištěn jejich většinový názor, podle kterého by se hodilo pro nový občanský zákoník využít zkratku „o. z.“ nebo „OZ“ a pro občanský zákoník z roku 1964 zkratku „obč. zák.“. U některých se vžila i obliba zkratky „NOZ“ a u starého občanského zákoníku připojit počátek platnosti. Většina se však podrobí názoru Nejvyššího soudu. Respektovali by řešení, podle kterého by se používala zkratka „obč. zák.“ pro starý občanský zákoník a „o. z.“ pro nový. Odstranilo by to potíže v databázích apod. K tomuto řešení se přiklání minimálně 6 pracovišť i oddělení evidence judikatury Nejvyššího soudu.

Po diskusi civilní kolegium přijalo následující usnesení:

Pro občanský zákoník č. 40/1964 Sb. bude používána zkratka „obč. zák.“, pro občanský zákoník č. 89/2012 Sb. bude používána zkratka „o. z.“

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.