Vložil lake, 9. Duben 2014 - 5:04

Hubertusi, píšete: „Naše opozice argumentuje, že autorizace (přes dvě sms každého z členů výboru) není písemným právním úkonem“.
Zákon ovšem říká něco jiného, než se domnívá vaše opozice:

89/2012 Sb. § 562
(1) Písemná forma je zachována i při právním jednání učiněném elektronickými nebo jinými technickými prostředky umožňujícími zachycení jeho obsahu a určení jednající osoby.

Výbor jménem SVJ dojednal v bance (podepsáním listiny, tedy písemným právním úkonem za SVJ), že platební příkazy se budou autorizovat dálkově pomocí SMS od určitých osob. Toto ujednání neodporuje zákonu a je mezi SVJ a bankou platné a účinné.

Banka se již sama postará, aby projevy vůle, které od členů výboru obdrží při bankovních příkazech (zasílání SMS), odpovídaly ustanovení §562 NOZ – aby byly v bance archivovány způsobem, který umožňuje zjistit obsah projevu vůle a určit jednající osoby.

Přestaňte s „opozicí“ ve vašem domě komunikovat na toto téma. Na případné výtky neodpovídejte. Nemá to žádný smysl. Chtějí-li napadnout stávající praxi, mohou se obrátit na shromáždění, na soud či na banku. V tom jim nemůžete nijak zabránit, takže se tím přestaňte zabývat. Je to mimo Vaši kontrolu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.