Vložil Justitianus, 6. Leden 2022 - 12:39
  • Radka napsala: „… v souvislosti s podstatou tohoto dotazu je nejdůležitější, co je uvedeno u svj ve výpise jako Způsob jednání … cokoliv je potřeba podepsat (třeba příkaz k úhradě), podepisují dva … tazatel místo bordelu v bance má iniciovat změnu stanov …“

Radko, soudím, že se mýlíte naprosto ve všem. Na vině je Vaše neznalost práva. Přečtěte si občanský zákoník!

Podle § 164 odst. (1) platí, že člen statutárního orgánu může zastupovat právnickou osobu ve všech záležitostech.

Podle § 164 odst. (2) platí, že vyžaduje-li zakladatelské právní jednání, aby členové statutárního orgánu jednali společně, může člen právnickou osobu zastoupit jako zmocněnec samostatně, jen byl-li zmocněn k určitému právnímu jednání.

Z uvedeného plyne, že jednotlivá osoba (i člen výboru) může právnickou osobu zastoupit jako zmocněnec samostatně, a to bez jakéhokoliv omezení. Jedinou podmínkou je, aby (a) tento zmocněnec měl platné zmocnění k určitému právnímu jednání, a aby (b) byl schopen existenci tohoto zmocnění prokázat osobě, se kterou jedná.

Je naprosto běžné, že při zadávání bankovních příkazů i při jejich autorizaci zastupují SVJ osoby, které jednají samostatně. A samozřejmě nemusí vůbec být členy stautárního orgánu. A je naprosto bezvýznamné co je zapsáno v rejstříku (vy to nesprávně označujete „výpis“).


Rozumí se samo sebou, že na samém počátku muselo být uděleno zmocnění podle § 164 odst. 2 k určitému právnímu jednání (například k autorizaci pokynů přes internetové bankovnictví). Udělení zmocnění zmocněnci je právním jednáním za právnickou osobu SVJ. Toto zmocnění tedy museli podepsat statutáři, a muselo byt podepsáno způsobem uvedeným v rejstříku. O tom není pochyb, a o tom se zde nebavíme.

Ovšem jakmile je toto zmocnění uděleno a banka je akceptuje (dodatkem ke smlouvě s klientem), banka si následně ověří totožnost zmocněnce, sepíše s ním separátní smlouvu, udělí mu příslušná oprávnění (např. předá mu přihlašovací údaje či elektronický token, zřídí mu přístupová práva/role v rozsahu sjednaném s klientem), a umožní mu tím vstup do internetového bankovnictví klienta.


Nerozumím tomu jaké nesmysly se zde opakovaně řeší, a proč se vůbec řeší. Znám SVJ, ve kterých bankovní příkazy zadává účetní (či pracovník smluvního správce), a autorizuje je kterýkoliv člen výboru. Oba jednají jako zmocněnci právnické osoby. Je při tom bezvýznamné jak je v rejstříku upraveno zastupování SVJ jeho statutáry.

A Radko, Vy si prosím přečtěte občanský zákoník, než zase něco nesprávně napíšete. Děkuji.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.