Vložil Tomáš Hajný (bez ověření), 5. Leden 2022 - 14:42

Vážený pane Justiniane,

kdybyste si byl pozorněji přečetl oba mé příspěvky, zjistil byste, že na ředitele pobočky jsem se obracel (dosáhl jsem tím pouze toho, že mým jménem založil reklamaci v interním systému banky). Není tedy pravda, že jsem „z toho neudělal nic“. Na centrálu banky se žádným jednoduchým způsobem přímo obrátit nemohu (tedy pokud ji nepošlu dopisem), ale ta již založená reklamace by principiálně měla sloužit přesně k tomuto účelu.

Jinak já číst umím docela dobře a to nejen česky a obvykle umím docela dobře aplikovat i elementární logiku. Ve své reakci jsem Vám vysvětlil, proč Vaše původní vyjádření nepovažuji za odpověď na svoji otázku. Moji výhradu k tomu vyjádření lze shrnout biblickým: „slovo Tvé budiž ano, ano – nikoli, nikoli“; na moji otázku bylo možné odpovědět přesně takto, přičemž v případě kladné odpovědi bych byl samozřejmě uvítal odkaz na případné konkrétní právní ustanovení. Nicméně Vaše nové vyjádření „nic z toho není pravda“ lze asi z kontextu chápat i jako zápornou odpověď na tu otázku – v tomto smyslu tedy děkuji.

Dále – pokud se domníváte, že jsem zde něco napsal v roce 2014, pak se mýlíte. Jednalo se o příspěvek někoho jiného, na který jsem pouze navázal, protože s mou otázkou souvisel. Plně souhlasím s Vaším tvrzením, že je autorizace dvěma členy výboru nepraktická – to je přesně důvodem, proč jsem pobouřen jednáním banky, která mne k tomu nutí (přestože způsob provádění autorizací přes internetové bankovnictví byl při zakládání účtu sjednán odlišně, jak jsem ve svém původním příspěvku z prosince rovněž uvedl).

Jinak Vaše prohlášení ohledně toho, že se na právní jednání SVJ navenek nevztahují stanovy, považuji za čirý formalismus – vnější subjekty pochopitelně primárně pracují s informací z veřejného rejstříku, ale ta na druhé straně po obsahové stránce musí odpovídat tomu, co je uvedeno ve stanovách. A samozřejmě vím o nejrůznějších formách zmocnění, které zastupování popsané ve stanovách mohou dále rozšiřovat – o to absurdnější je postup banky (na moji otázku, zda v případě velké akciové společnosti také požadují autorizaci příkazů dvěma členy představenstva, což je v případě tohoto typu právnických osob běžnou praxí pro písemné úkony činěné navenek, mi dotyční zástupci banky nebyli schopní odpovědět).

Na výše uvedené už nemusíte reagovat (a pokud reagovat budete, nemám v úmyslu na to dále odpovídat já). Samozřejmě nadále uvítám případné odpovědi na moji původní otázku od dalších přispěvatelů. Dosavadní absence kladné odpovědi samozřejmě nic nedokazuje, ale minimálně je indikací, že se mnou popsané chování banky zřejmě o žádné legislativní ustanovení neopírá.

Pěkný den

Tomáš Hajný

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.