Vložil Josef Patočka (bez ověření), 16. Březen 2019 - 15:45

Diskuse na téma topí/netopí a kdo to platí se opět chýlí ke konci i s několika nejasnostmi, od reálných ověřitelných údajů, až po tvrzení v rozporu s fyzikálními zákony. Někdo potřebuje ke spokojenému a zdravému životu zimu, někdo teplo.
Pro bydlení v bytovém domě s ústředním vytápěním je na konci vždy více, či méně, spravedlivá úhrada za vytápění. Nelze popřít, že při rozdílných teplotách dochází k prostupům tepla mezi byty. Doporučení k vytápění na stejnou teplotu vylučující prostupy tepla, narazí na otázku: na jakou teplotu? Zatím nebylo zodpovězeno. Tvrzení, že projektovaných 20°C je skvělá teplota, zatím nikdo nepotvrdil. Vzájemnému předávání tepla mezi byty nelze zabránit, lze však je změřit. Existují v podstatě dvě metody poměrového měření a rozúčtování.První metodou je instalace indikátorů na otopné těleso, druhou metodou je přímé měření teploty v bytě. První metoda neumí indikovat prostupy tepla mezi byty, druhá metoda neumí měřit navýšenou dodávku tepla do bytu při nepřiměřeném větrání.
Cestu k rozúčtování nabízí poměrové měření využívající pozitivní přednosti a vylučující nedostatky výše uvedených metod. Metoda byla vyvinuta na Technické univerzitě v Liberci, patentována, oponována řadou odborníků a instalována na více než 3 milionech otopných těles. Představuje modifikovanou denostupňovou metodu s indikátory VIPA (dále jen MDM VIPA). (Bytová družstva, SVJ 4/2016).
Původním záměrem článku bylo popsat jednoduchou kontrolu rozúčtování uživateli bytů. Proto znovu uvádím zjednodušenou tabulku podílu úhrady bytu (Kč/m2) k úhradě domu (Kč/m2).

Řádek Podíl úhrady % Odpovídá teplotě °C
1 80 18
2 80 – 100 18 – 21
3 100 – 120 21 – 24
4 120 – 140 24 – 27
5 140 – 160 27 – 30
6 160 – 180 30 – 33
7 180 – 200 33 – 36

Pokud máte pro rozúčtování na vratném potrubí otopných těles systém MDM VIPA, Váš podíl bude v řádku 1–3. Pokud bude Vaše úhrada ojediněle odpovídat řádku 4, je nedůvěryhodná a měla by být konfrontována s náměrem a úhradou okolních bytů. Toto bezplatně provede rozúčtovatelská firma VIPA CZ s.r.o. a sdělí Vám jednu ze dvou možností. Buď nehospodárně nakládáte s teplem, nebo ve vašem okolí jsou byty, které pomáháte vytápět. Ve Vašem rozúčtování se řádky 5,6,7 nevyskytnou !!! Pokud máte indikátory přímo na otopných tělesech, bude Vaše rozúčtování úhrady za vytápění v jednom ze sedmi řádků. Řádky 5,6,7 vykazují chybná rozúčtování, neboť jsou v rozporu s fyzikální podstatou. Vzhledem k tomu, že každá úhrada představuje podíl na celkové částce za dům,je pak rozúčtování v celém rozsahu s vyloučením cca 4 bytů chybné. Pokud budete takovéto rozúčtování reklamovat, bude Vám obratem sděleno,že je správné, neboť odpovídá vyhlášce č.269/2015 Sb. Jsem ochoten reagovat na jakoukoliv diskusi, pokud možno s respektováním základních pouček z termomechaniky a fyziky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.