Vložil Misme, 15. Březen 2019 - 6:42

Pane Patočko, děkuji za reakci.

Domnívám se, že nejde o okamžitou, krátkodobou teplotu v důsledku náhodného zdroje tepla. Sleduji stav dlouhodobě. Ke změně, kdy radiátory u mne začnou (přerušovaně) hřát, dochází až při poklesu venkovní teploty pod 0°C. Jen pro ilustraci, jak se v domě topí – „náš“ předseda agituje pro výměnu „měřáků“, protože je naštván, že ač za celou sezónu ani nezapne topení (já ho mám aspoň zapnuté), musí za teplo platit, protože se mu přes léto trubičky „odpaří“. Je to ale přesně ten typ, kterému nevysvětlíte, že platit bude tak jako tak. Píšu to zde jenom proto, že některé byty v domě netopí cíleně vůbec.

Hodnota úhrad sousedních bytů je ;-) utajovaná. Dovedu ji sice spočítat, ale co jsem začala reklamovat chyby vyúčtování, podklady jsem neviděla. Ale na historických hodnotách je vidět, že my sousedi topíme ± všichni stejně, jsme vysoké patro, tak moc na výběr (oproti těm uprostřed baráku) nemáme.

K tomu návrhu řešení, který jsem uvedla, mám stanovisko takové, že projekt je projekt a pokud nedojde ke 100 % shodě názorů v domě v tom smyslu, že otopná soustava domu dodatečně, nad rámec projektu, umožní, aby si každý mohl topit nebo netopit podle svého rozhodnutí, a to pravděpodobně bez možnosti kontroly a donucení k dodržování § 2 odst. 4 a 6 vyhlášky č. 194/2007 Sb., když v důsledku této názorové shody bude pravděpodobně účelné a nezbytné měřit spotřeby, bude se topit ve všech prostorách v souladu s projektem a rozpočítávat velmi jednoduše a kontrolovatelně podle ploch. To znamená, že všichni, kdo v domě bydlí budou mít garantován stejný tepelný komfort, když současné řešení (např. možnost úplného vypínání topení v místnostech nebo celých bytech) tuto garanci neposkytuje. Výhodou takového řešení je, že celý dům bude rovnoměrně vytápěn tak, jak s tím „počítal“ projekt. V důsledku toho přestanou diskuse a spory ohledně šetřílků a plýtvačů. To znamená, že otázka, zda někdo stojí o vícenáklady spojené s měřením a nekontrolovatelným rozúčtováním, vyúčtováním, koeficienty atp. bude vyřešena takto jednoduše a podle mého názoru zcela korektně.

Podotýkám, že i pro mne je 20°C v ložnici hodně, ale pravidla jsou pravidla a myslím, že bych s tím dokázala nadále žít, když s tím už teď žiju. Dovedu si představit okna, která by bylo možno naprogramovat na noční větrání – automat je otevře na zvolený časový interval a po jeho uplynutí zavře. Ušetřené peníze za nerealizované měření bych investovala radši do takovýchto oken a pokud je ještě nikdo nevyrábí, postavila bych se k tomu nápadu jako k podnikatelskému záměru. No a komu by 20°C nestačilo, může si přitopit např. vlastním přímotopem. Jde o zateplený dům, já jsem zimomřivá, ale tím, že zde není pohyb vzduchu, je těch 20°C teplota úplně luxusní.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.