Vložil Misme, 13. Březen 2019 - 10:17

Pane Patočko,

můžete mi, prosím, vysvětlit, jak se do té vaší tabulky vejdu já se svým měřením?

Dlouhodobě jsem každoročně na spotřebě cca 80% průměru zatepleného domu, proto oprávněně očekávám, že ani při vyúčtování za současné období tomu nebude jinak.

Momentální situace v exteriéru: na A straně domu +2,7°C, na B straně domu + 4,5°C. Momentální situace v bytě po cca desetiminutovém větrání průvanem při nastavení všech termostatických ventilů v bytě na stupeň 2,75: na A straně bytu + 21,8°C, na B straně bytu +22,1°C. Radiátory jsou chladné, topí pouze registr v koupelně, kde přísun tepla ovlivnit nemohu.

Podle vaší tabulky bych měla údajně teplo bezplatně získávat prostupem z okolních bytů. Mám skutečný problém s takovým konstatováním vyjádřit souhlas, když smyslem veškerých opatření jsou snad ÚSPORY ENERGIE. Nebo se pletu? Jestliže si otočím termostatický ventil na stupeň 3,5 nebo rovnou na 5, tak nejspíše radiátory začnou hřát, ale budeme doma mít přetopeno, protože přísun tepla z registu neovlivníme a buďto budeme v důsledku přetápění více nemocní, malátní, nesnesitelní… nebo budeme setrvale větrat ventilačkami. Jsem přesvědčena, že ani jedno a ani druhé programu úspor neprospěje. Proto vaše absolutní tvrzení o bezplatném získávání tepla prostupem z okolních bytů za okolností a podmínek, jež uvádíte, považuji za hodně „kulhající“.

Podle mého názoru jsou teoretické intelektuální masáže ohledně měření tepla v bytových domech velmi zavádějící, zejména, když masérům nic nehrozí a když oni jsou ti, kteří měřením získávají a profitují na něm.

Moje laická úvaha se odvíjí od myšlenky, že namísto měření by měla být uložena všem vlastníkům (pod hrozbou sankcí) povinnost seřídit otopné soustavy tak, aby se dalo vytápět jen na teploty dané projektem a je-li toto nemožné, tak využít veškerých technických možností k maximálnímu přiblížení tomuto řešení. V důsledku toho se obejdeme bez měření a naše vyúčtování v kolonce teplo nebudou probouzet podezření, nespokojenost nebo úžas a nekonečné diskuse, dotazy, spory.

V tuto chvíli, kdy dopisuji tento svůj příspěvek, mám v interiéru na straně B teplotu 23,2°C, radiátor je stále studený.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.