Vložil N. Klainová (bez ověření), 20. Březen 2014 - 10:28

Pane Kolemjdoucí, protože jste se neozval, připravenou odpověď máte tady. Ale další diskuse tu se mnou, prosím, opravdu neotevírejte.

Kdesi jsem už napsala, že nepatřím mezi ty, kteří vědí všechno. Když nevím, ptám se. Pro sebe vidím smysl stanovisek v tom, že když někomu poradím v souladu s odpovědí na můj dotaz od expertů z KANCLu, tak že snad za to nepůjdu do vězení.

Experti zpočátku odpovídali, už to nedělají. Buďto nestihají nebo nevědí jak reagovat nebo mne už mají dost, protože bývám hodně zvědavá.

Odpovědi z KANCLu mám někde zkopírované, našla jsem ty, které se týkají Vašich otázek:

Píšete, že je ustanovení § 1180/2 donucující. Ale je tomu opravdu tak? ……….

Můj první dotaz z 23. 10. 2013 k § 1180 odst. 2:

Jak máme předepisovat příspěvky (zálohy) na správu od 1.1.2014, pokud si nestačíme schválit nové stanovy. Mají přednost dosud platné stanovy, kde je vše podle spoluvlastnických podílů, nebo máme respektovat i § 1180 odst. 2,tj. náklady na odměny… rozpočítat na každou jednotku stejně? …………

Odpověď z KANCLu

SVJ, které má vlastní stanovy, je nebude muset po účinnosti NOZ měnit, ledaže by odporovaly donucujícím ustanovením NOZ (§ 3041 odst. 2).

Dotaz na donucující ustanovení a odpověď KANCLu:

Nový občanský zákoník („NOZ“) je ze zásady postaven na dispozitivních ustanoveních, tedy na ustanoveních, od kterých se lze smluvně odchýlit. Za donucující ustanovení lze na základě § 1 odst. 2 NOZ považovat pouze ta ustanovení,

• u kterých je to výslovně uvedeno (srov. např. § 1195 NOZ) nebo

• která se týkají postavení osob (srov. např. § 23 NOZ),

• popř., od kterých by odchýlení znamenalo porušení dobrých mravů či veřejného pořádku. NOZ tedy neobsahuje výčet donucujících ustanovení, ale pouze obecnou klauzuli § 1 odst. 2,dle které je třeba posoudit každé konkrétní ustanovení.

§ 1/2 NOZ: „Nezakazuje-li to zákon výslovně, mohou si osoby ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona, zakázána jsou ujednání porušující dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti.“

Tyhle rady mi připadaly rozumné, tak je beru za své, jakož i další, pokud je jako neprávník vůbec pochopím.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.