Vložil lake, 19. Březen 2014 - 13:30

Teco, pletete si zálohu s příspěvkem. NOZ se nezmiňuje o tom, že by zálohu na správu bylo možno nevyúčtovat či nevypořádat. NOZ se v části o bytovém vlastnictví vůbec nezmiňuje o záloze na správu – ani slovem.

Také si pletete vypořádání s vrácením přeplatku. To jsou dvě věci, které se musíte naučit rozlišovat. Jinak neporozumíte textům zákonů. Pojem „vypořádání“ znamená, že dojde k zániku vzájemných pohledávek a/nebo závazků. Psal jsem o tomto pojmu zde: http://www.portalsvj.cz/…zase-popletl.

Vypořádat lze různými způsoby: např. vyplacením částky, či započtením částky na vzájemné pohledávky, či dohodou, či zánikem dluhu splynutím dlužníka s věřitelem.

Je tedy bez problému možné přeplatek namísto jeho vyplacení použít jako zálohu na další (jiné) platby. Mimochodem, naprosto stejně postupuje můj dodavatel plynu: měl jsem z ročního vyúčtování přeplatek, který mi nebyl vrácen, nýbrž byl vypořídín tak, že mi byl zpočten na mou povinnost hradit zálohy v následujícím období: v předpisu záloh mi dodavatel vynechal úhradu záloh na leden a snížil zálohu na únor 2014.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.