Vložil Pavel, 11. Březen 2014 - 16:34

lavape,

financování bylo vícezdrojové, navíc probíhalo v době štědrých dotací a stálo nás dost nervů.

Základem byly vlastní zdroje. Shromáždění zvedlo příspěvek/m2 o 100%. Příprava včetně podrobného projektu se slepými výkazy výměr něco zabrala a tak jsme do začátku měli asi 5 mil. Kč.

Vyběhal jsem (záměrně píšu v jednotném čísle) Zelenou úsporám i přes skepsi některých členů SVJ a výboru. Protože vydaná vyhláška MŽP neumožňovala Zelenou úsporám pro SVJ, vyjednal jsem změnu vyhlášky. Dotaci mohli původně dostat pouze poplatníci daně z nemovitosti, což SVJ většinou nejsou. Než jsem přesvědčil úředníky, že ty miliardy rozdávají SVJ protiprávně, stálo to dost času. To hodilo 12,5 mil. Kč.

Na Novém panelu jsem vyběhal asi 1,6 mil., ale to dostáváme postupně po dobu úvěru.

Hlavní položkou byl úvěr, který zatím bez problémů splácíme.

V neposlední řadě jsme dokázali několika výběrovými řízeními dosáhnout značného snížení ceny, aniž bychom slevili na jakosti. Instalovali jsme 6 výtahů Schindler (místo čtyřmístných patnáctimístné), trojskla s velmi nízkým Uw, zateplovací systém Baumit etc..

Každé výběrové řízení bylo dvoukolové. U výběrového řízení seděl budoucí stavební dozor. Sice rozhodovali členové výboru, ale stavební dozor se ptal na stavební detaily a členové výboru mu naslouchali. Ti kdož se dostali do druhého kola, tak aby získali zakázku, buď něco slevili nebo dodali něco navíc. Stálo to spoustu času členů výboru, ale vyplatilo se to jak z hlediska ceny, tak z hlediska jakosti. Zatím nemáme reklamace.

Navíc to někdy bylo i zábavné, když nám např. potencionální dodavatel jako bonus nabízel ZDARMA svého zaměstnance jako stavební dozor.

Druhou a třetí větu Vašeho dotazu nekomentuji.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.