Vložil Poznamka (bez ověření), 5. Březen 2014 - 11:41

Problém je v rozlišení výkonu činnosti „správy“ pro sebe (ve vlastní prospěch) nebo jako služba ve prospěch třetích stran.
Dle redefinice funkce SVJ „správa domu a pozemků“ je zajištění (uchovávání, případně navýšení kvality) funkce bydlení ve svěřeném majetku, což se realizuje prostředkováním plnění dodávek (zboží služeb a výrobků) třetích stran.
Obecně činnosti organizace (obdobně pak i náklady) dělíme na „správní“ a „výrobní“ přičemž „správní“ jsou aktivity zejména řídící, organizační a administrativní zajišťující „funkce výroby“ hlavní činnosti. Z tohoto pohledu pro SVJ můžeme rozlišit činnosti/náklady vlastní správy („správa SVJ“ a správu jako hlavní „výrobní“ činnost – „správa SM“ (svěřeného majetku).
SVJ jak „správa SVJ“ tak „správa SM“ může vykonávat samo nebo „dodavatelsky“ na základě (mandátní) smlouvy, tj. nájmem služby „správa SVJ“ (např. vedení účetnictví SVJ) nebo „správa SM“ (např. péče o technický stav domu) externího „správce“ dalšího právního subjektu. Tato „dodavatelská“ správa muže být komplexní nebo jen částečná. Z tohoto pohledu „vlastní“ lze použít jako „kvalifikátor“ pro rozlišení:

  1. v čí prospěch je správní činnost vykonána – „správa SVJ“ a „správa SM“ 
  2. dodavatele výkonu správy – „SVJ“ a „smluvní dodavatel správce“. 

V obou případech „náklady vlastní správy“ přestavuje jinou hodnotu. Vlastníci mimo nákladů správy ještě hradí i plnění dodávek prostředkovaných subjekty „správců“, zajišťující funkce bydlení.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.