Co je nevlastní správní činnost SVJ

Vložil lake, 4. Březen 2014 - 7:39 ::

Nový občanský zákoník v části o bytovém vlastnictví dělí činnost správy na „vlastní“ a „nevlastní“. Viz toto ustanovení:

89/2012 Sb. § 1180
(2) Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady VLASTNÍ správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.

Jistě tušíte, že když ze zákona existuje „vlastní správní činnost“, musí vedle ní existovat i „nevlastní správní činnost“. Copak to tedy je? Odpověď je jednoduchá lze k ní dojít výkladem zákona. Každá korporace či spolek má určité náklady na správu sama sebe, i když se nikomu nestará o jeho majetek. Tyto náklady na udržení právnické osoby při životě jsou náklady vlastní správní činnosti.

Například spolek chovatelů tropických rybiček musí vést účetnictví, vybírá základní členské příspěvky, vyplácí odměnu členům statutárního orgánu a kontrolní komisi, organizuje a svolává každoroční schůzi členů, spravuje vlastní majetek (počítač, tiskárnu a pět kusů nábytku), hradí náklady na pronájem místnosti která je sídlem spolku. To jsou náklady vlastní správní činnosti právnické osoby. Ovšem k vlastní správní činnosti již nepatří další činnosti, jako organizování zájezdu pro členy na výstavu akvarijních ryb ve Vídni (to si hradí každý člen za sebe). Nákladem na správu spolku také nejsou náklady na stavbu či opravu akvárií ve vlastnictví členů spolku, ani na pořizování rybiček do vlastnictví jednotlivých členů. To už se jedná o zcela jinou činnost (hospodářskou činnost spolku), která se týká výhradně cizího majetku a nepatří pod vlastní správu právnické osoby.

SVJ je speciální osoba, která sice neprovádí správu cizího majetku jako podnikání, ale veškeré činnosti SVJ lze přehledně rozdělit do tří oddělených skupin:

  1. Vlastní správní činnost (neboli správa právnické osoby) je ta činnost, kterou vyvíjí každá právnická osoba, i kdyby se nejednalo o SVJ a kdyby neexistoval žádný dům, o který se tato osoba stará.
  2. Nevlastní správní činnost (neboli správa cizího majetku) je veškerá činnost, kterou vyvíjí SVJ při správě (opravách, údržbě, zlepšení) cizího majetku.
  3. Činnost poskytovatele služeb podle zákona č. 67/2013 Sb. (služby poskytované „do bytů“ ). Tyto aktivity nespadají ani pod správu domu (nevlastní správní činnost), a samozřejmě ani pod vlastní správní činnost právnické osoby.

Pokud se NOZ zmiňuje ve svém § 1180 odst. 2 o nákladech vlastní správní činnosti, míní se tím pouze náklady zařazené do skupiny č. 1, tedy bez nákladů na odměny za správu cizí nemovitosti, a bez nákladů na odměny za zajišťování a rozúčtování služeb pro vlastníky jednotek.

Z toho je zřejmé, že z odměny osobě, která dům spravuje, se rozúčtuje na každou jednotku stejně pouze ta část část celkové odměny, která připadá na vlastní správní činnost. Tedy odměna za činnosti ve skupině č. 1. Zda půjde o 25%, 50% či 80% z celkové odměny si musí každé SVJ stanovit podle situace.
------------------------------------------------------------

Závěr:
Odměny za činnost při správě cizího majetku a činnost vyvíjenou při poskytování služeb nemusí být rozúčtovány podle § 1180 odst. 2 NOZ, protože NOZ nic takového nepožaduje. Nejedná se o odměny na „vlastní správní činnost“ právnické osoby. Tyto částky je třeba rozúčtovat podle spoluvlastnického podílu na společných částech (§ 1180 odst. 1), služby pak podle celostátně platného předpisu, nebo podle schválených pravidel rozúčtování služeb (zákon č. 67/2013 Sb.).

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.