Vložil KF (bez ověření), 6. Listopad 2013 - 18:20

Po přečtení komentářů k nadhodnoceným odměnám bych se zde chtěla k tématu vyjádřit a to především z důvodu, aby si případní čtenáři a členové BD či SVJ uvědomili, co práce ve statutárním orgánu obnáší a že vůbec není „drzostí“ členů statutárního orgánu žádat odměny.

Jsem předsedkyní bytového družstva, které čítá 60 b.j. a od roku 2007 využíváme ke správním a ekonomickým činnostem správní firmu. V minulosti přetrvával mezi našimi členy názor, že pokud má družstvo správní firmu, nemusí členové představenstva činit téměř nic a proto je jejich odměňování zbytečností, a pokud je výbor členské schůzi navrhne ke schválení, jde již o drzost.

Tento názor považuji za naprostý alibismus ze strany řadových členů, i když mohu pochopit, že jde o jejich pojení „úspor“. Správní firmu můžete mít a v mnohém vašemu celku jistě pomůže, ale uzavřením smlouvy (mandátní) NIKDY nedojde k automatickému delegování činností z výboru SVJ na ni – představenstvo BD (výbor SVJ) se uzavřením mandátní smlouvy se správcem nezbavuje své zákonné odpovědnosti. Správní firma může a v praxi tomu tak bývá, plnit na přechodnou dobu roli poradce, kdy vychází ze svých zkušeností v problematice SVJ. Dále však již nastupuje standardní smluvní vztah, kdy obě strany dobře chápou, k čemu se zavazují a nakolik jsou smluvně zajištěny zákonné povinnosti. K vlastníkům jednotek mají právní vztah pouze orgány družstva (společenství) a jejich odpovědnost je nepřenosná.

Pokud někdo kritizuje myšlenku odměňování členů statutárního orgánu, nechť učiní vlastní zkušenost a do jeho činnosti se zapojí. Byla bych opravdu zvědavá, jak dlouho si ji potom podrží. Vedle svého zaměstnání ve svém volném čase místo toho, abyste odpočívali či se věnovali svých zájmům, neustále něco řešíte. A pokud chcete v domech něco změnit a být členy aktivními, je té práce několikanásobně. Namátkou : musíte se seznámit se všemi předpisy týkajícími se provozu domů a tyto umět aplikovat, mít přehled o revizích, kontrolách, změnách v osobách členů, vytváříte množství formálních administrativních aktů ať již směrem ke správním úřadům či vašim členům, spravujete celý archiv (administrativní i stavebně-technický), pokud si v zájmu oddělení financí ponecháte dispozici peněžním účtem, spravuje i elektronickou banku, přemýšlíte o možných úsporách, odpovídáte na e-maily (jen pro představu, my za 2 roky existence e-mailové schránky obdrželi něco kolem 6 tis. e-mailů a na většinu je nutné odpovědět (samostatnou kapitolou jsou e-maily od členů, které někdy aspirují na nekonečné „korespondenční kurzy“), pravidelně musíte sledovat úřední desku místně příslušného obecního úřadu (zvláště pak stavebního odboru, neboť od novelizace stavebního zákona nemají stavební úřady informovat přímé sousedy o chystaných výstavbách nových staveb a změnách stávajících, odvolání se proti takovým rozhodnutím je opět záležitostí statutárního orgánu) a v neposlední řadě musíte neustále sledovat legislativní změny a studovat je. Samostatnou kapitolou jsou sousedské spory, kdy všichni chtějí být mezi sebou sice za dobře, ale vzájemně se u členů statutárního orgánu pomlouvají, a KDYKOLIV A PŘI JAKÉKOLIV PŘÍLEŽITOSTI je vtahují do problémů se svými „strašnými“ sousedy, a když ve snaze jim pomoci, nabídnete objektivně spravedlivé řešení pro obě strany, tak jste ve většině případů opět za toho špatného.

Jak jsem četla v jedné publikaci „řízení družstva (společenství) je na úrovni řízení obchodní společnosti se vším všudy“ a je to pravda. Je to vše výše snad malá odpovědnost ?

Všichni by si měli uvědomit, že členové výboru jsou jeho členy proto, aby zajistili sobě i svým sousedům dobré bydlení. Pokud má představenstvo (výbor) pečovat dobře o vaše investice do bytu, musí být jeho členové dobře zaplaceni (opačnou úvahou: nebudete-li ochotni jim zaplatit, nedivte se, že o váš majetek nebude dobře pečováno, což vás v konečném efektu bude stát více peněz). A dále oblíbené téma řadových členů – podezírání z přijímání úplatků. Není snad lepším řešením členy statutárního orgánu dobře zaplatit, než aby neměli potřebu nechat se uplácet ? Pokud jim platíte málo, anebo jde pouze o symbolické částky, buďte si jisti, že ve většině případů mají profit z nějakých akcí. To je bohužel má zkušenost. Tím netvrdím, že mohou existovat opravdoví dobráci, kteří funkci ve statutárním orgánu vykonávají poctivě, pak ale vždy na úkor svůj či členů své rodiny a je jen otázkou času, jak dlouho to vydrží.

Takže vy všichni kritizující odměňování členů statutárního orgánu, zkuste si odpovědět na otázku, jestli byste byli ochotni věnovat každý měsíc minimálně 20 hodin, spíš však 30, 40 a více (má zkušenost v náročných měsících je i 80 hodin) záležitostem družstva (SVJ) zcela zdarma a na své vlastní náklady ? Patrně asi těžko.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.