Vložil Anonymous, 18. Únor 2008 - 20:48

Váš případ asi není ojedinělý, s podobným jsem se setkal a svědčí o podobných i jiné zdejší příspěvky. V počátcích SVJ doporučuji svěření správy správcovské firmě, na základě výběrového řízení. Je třeba si udělat určitý průzkum ve vašem „okolí“, nejen ceny ale rozsahu služeb a referencí. Neuvádíte odkud jste. Ve větších městech je to snazší.

Na druhou stranu mám odlišný názor od některých připěvovatelů, kteří uvádějí, že dělají činnost ve výboru nebo pověřeného vlastníka zdarma. Ten, kdo takovou činnost dělá, ví jak je časově náročná, jakou vyžaduje míru odborných znalostí (přehledu o nich),životních zkušeností ale i organizačních schopností a sám ji degraduje.

Cena vaší práce by měla odpovídat určité odměně, srovnatelné se mzdou, za jakou srovnatelnou činnost vykonává např. ve správcovské firmě její zaměstnanec. V takové firmě je činnost členěna zjednodušeně v podstatě do 3 skupin činností :

  • předpis služeb, sledování nákladů a jejich vyúčtování

(ekonomika)

  • tech. část, zabezpečení provozuschopnosti tech. zařízení domu, zabezpečení jejich odborných prohlídek a předepsaných revizí, požární ochrany, plánování oprav, příprava výběru dodavatelů a uzavírání smluv s dodavateli, dohled nad prováděním oprav a jejich úhrada. Následně řešení reklamací.
  • účetnictví a daně

V tom všem by se měl dokázat statutární orgán SVJ alespoň min. orientovat a na základě toho pak rozhodovat.

Pokud chcete některou z činností vykonávat navíc přímo, pak je to s odměňováním opět trochu jiné. Vliv hraje i velikost SVJ a současný „stav jeho správy“.

Dle mého názoru jde o činnost zodpovědnou jako jakoukoliv jinou a proto má být za ni odpovídající odměna. Takto je třeba „vlastníkům“ význam činností statutárního orgánu otevřeně vysvětlovat. Nic nemá být zadarmo, nejde o brigádnickou činnost, ta je o něčem jiném.

Kdo si neváží svého majetku, pak se mu o něj nemusí nikdo starat a nemusí také nic platit!

Uvedený způsob stanovení odměny pro statutární orgán v SVJ poptávajícího tazatele je třeba odmítnout a hledat odpovídající jiné řešení pro stanovení „odměny za práci“, např. podle uvedeného nástinu. Pokud jsem něco opomněl, jistě mě jiní zkušení doplní.

k.kolar@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.