Smlouva o výstavbě

Vložil myki765, 24. Únor 2014 - 23:23 ::

Dobrý den, pravděpodobně budeme letos realizovat rozšíření stávající BJ o půdí prostory. Z diskuzí jsme již pochopil idální postup k dosažení našeho záměru. Můj dotaz se týká smluvy o výstavbě. Co vše musí být ve smlouvě o výstavbě vymezeno? Jak moc finančně náročná je smlouva v případě SVJ o 60 BJ? Kolik kopií je potřeba? Jaký je ideální postup při ověřování podpisů notářem?(v našem případě se jedná o 81 podpisů) Stačí k vypracování smlouvy pouze studie s vymezením plochy a místností nebo musíme mít již zhotovený projekt? Co ve smlouvě neopomenout? Jak ve smlouvě vymezit finanční vyrovnání? např jednorázová finanční částka do FO SVJ

Děkuji za všechny rady a příspěvky. MM

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil Martina Šedá (bez ověření), 28. Březen 2014 - 10:48

    Sposta lidí v dnešní době neví jaké náležitosti mají určité smlouvy a nevědí ani, kde tyto informace hledat. Je tedy asi nejvhodnější účastnit se kurzů na tuto problematiku zaměřených.

    Vložil evelína K. (bez ověření), 25. Únor 2014 - 12:21

    Zcela jistě jděte nejdřív na stavební úřad, a poté hned k právníkovi, neb nikdo jiný než on smlouvu sepsat nemůže. Pokud ji tedy chcete mít v pořádku…K sepsání smlouvy je samozřejmě nutný 100% souhlas všech spoluvlastníků­.I když se s novým zákonem snad na katastr už nemusí dávat vyhotovení smlouvy v plném počtu účastníků,jisté je, že 1 ověřené pare smlouvy se zápisem vkladového práva bude v budoucnu potřebovat každý spoluvlastník (může si ale nechat zhotovit na své náklady). Náležitosti smlouvy jsou: určení vlastníků nemovitosti, určení stavebníků, vymezení předmětu smlouvy – charakteristika výstavby, prohlášení vlastníka před a po výstavbě, změna spoluvlastnických podílů před a po výstavbě, způsob a podmínky výstavby, termíny a sankční ujednání, způsob správy a hospodaření po výstavbě. Nezbytný je převod spoluvlastnických podílů – v domě i na pozemku.Převod podílů předpokládá vyrovnání těch, kteří zvětšují podlahovou plochu svých jednotek, a tedy svůj podíl na nemovitostech s těmi, kterým se novou výstavbou podíly na domě a pozemku naopak zmenší. Vyrovnání za rozdíly v podílech podléhá dani z nabytí nemovitých věcí, která se na základě daňového přiznání platí i v případě, že by se u vás tyto podíly přenechávali snad zadarmo. Součástí smlouvy mají být také schematické náčrty podlaží domu s výměrami všech jednotek a doporučuji, abyv ní byly i půdorysy nových jednotek z projektové dokumentace. Podpisy všech účastníků smlouvy musí být na prvopisu notářsky ověřeny, což znamená, že se k němu všichni budou muset dostavit a před ním podepsat. Stavební úřad by měl správně vyžadovat notářsky ověřený opis prvopisu. Vyzvedávat smlouvu u notáře a předkládat na katastr nemovitostí by měla za všechny spoluvlastníky jen osoba, které důvěřujete. Doufám, že jsem na nic nezapomněla…

    Vložil myki765, 25. Únor 2014 - 13:29

    Děkuji Vám za veškeré informace, jen bych chtěl ještě zeptat na přibližnou cenu za vyhotovéní této smlouvy. Připomínám, že se jedná o 6O BJ,tedy jestli to má na cenu nějaký vliv. Předem děkuji.

    Vložil evelína K. (bez ověření), 25. Únor 2014 - 13:54

    Rozhodně nejde o levnou záležitost. Nevím, z jakého jste kraje, v Praze dáte 30 000 Kč právníkovi určitě. Co se týká ceny s rostoucím počtem účastníků, nemělo by hrát roli. Navíc práce je jen s přepočítáváním podílů, a to Vám může udělat váš správce. Notář bude stát základní tarif za ověření podpisu krát počet účastníků. To samé zpracování daňového přiznání. Odhady nemovitosti už nejsou potřeba, finanční úřad daň počítá ze 75 % ceny v místě a čase obvyklé, budete-li prodávat podíly dráž, tak z vyšší částky. 1% ceny podílu by mělo být jedním procentem z celkové hodnoty nemovitosti. Na kolik si ji stanovíte, je vaše věc. Vyrovnání může být domluveno i tak, že stavebníci třeba zrealizují rekonstrukci střechy v určité částce, nebo postaví výtah, atp. Pro výpočet podílů je samozřejmě nutná projektová dokumentace, kde jsou uvedeny výměry nových nebo zvětšených jednotek.Úskalí smlouvy o výstavbě, pokud jde o výstavbu většího rozsahu, osvětlí skutečně až právník. Třeba stavebníkům navrhne nejdřív vypracovat smlouvu o smlouvě budoucí, na jejímž podkladě se teprve zadá zpracování projektové dokumentace. Nevím, v jakém rozsahu vše zamýšlíte. Podle toho smlouva potřebuje více příprav a důkladnosti nebo naopak.

    Vložil myki765, 25. Únor 2014 - 14:15

    Je vidět, že tomu asi rozumíte. Jsem z Pardubického kraje a právníkem mi bylo nabídnuto vypracování této smlouvy za cenu: 1100,– Kč za každou BJ, tedy 66000,– v případě našeho domu. Jsme SVJ o 60 BJ.

    Vložil evelína K. (bez ověření), 25. Únor 2014 - 14:32

    Máme za sebou několik smluv o výstavbě, a trochu nechápu, proč by si měl právník účtovat za každou jednotku. Chápala bych, kdyby si řekl nějakou procentuální částku z vyrovnání apod. Zkuste se zeptat ještě u jiného právníka… My jsme ale SVJ s malým počtem členů.

    Vložil myki765, 25. Únor 2014 - 19:12

    Bylo by možné se na Vás kontaktovat prostřednictvím emailu nebo telefonu. Rád bych využil vašich zkušeností s touto problematikou. Případně se ozvěte na moravec.micha­el@seznam.cz

    Vložil evelína K. (bez ověření), 26. Únor 2014 - 12:38

    Už Vám víc neporadím, neb jde dál skutečně vždy o specifikum každé výstavby a dohodu mezi spoluvlastníky. V souvislosti s výstavbou upozorňuji ještě na požadavek pojištění stavebníků proti případné škodě (pokud jde o starý dům a zasahuje se do nosných prvků), požadavek na úklid, vymezení hodin, kdy se smí stavět,atp. Ošetřete prostě ve smlouvě vše, co by mohlo ohrožovat, sankčními ujednáními. Opravdu se to vyplatí. Ještě k ceně právníka,pokud by si ten náš stanovil cenu podle počtu jednotek, jichž máme dnes 12, tak bychom při ceně Vašeho právníka zaplatili za smlouvu 13 200 Kč. A za tuto cenu by nám smlouvu rozhodně žádný právník nenapsal, takže je v takovéto kalkulaci v každém případě něco divného.

    Vložil Lukas (bez ověření), 4. Únor 2016 - 10:02

    Dobry den pani „Evelino“. Bylo by mozne se s vami spojit s pozadavkem na vytvoreni smlouvy o vystavbe? Jedna se o SVJ v Praze.

    Dekuji mockrat

    Vložil Poznamka (bez ověření), 25. Únor 2014 - 5:36

    Nejlepší je angažovat odborníka TDI – technický dozor investora, kdo v těchto věcech poradí, případně i proces stavění ohlídá. Naleznete inzeráty na internetu, pravda musíte zaplatit, ale vyplatí se to!

    Vložil správce předseda (bez ověření), 25. Únor 2014 - 5:10

    Jděte nejdřív na stavební úřad a tam dostanete odpovědi na 95% otázek. A navíc budete moci klást doplňující otázky. Pak teprve hledejte pomoc na webu. Asi to budete mít složité. Viz 60 vlastníků.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".