Vložil lake, 20. Únor 2014 - 19:27

Eviko, přestaňte laskavě s těmito nepodloženými výmysly. Stávající SVJ nemají povinnost měnit své stanovy podle části NOZ o bytovém spoluvlastnictví. Je tomu tak proto, že tyto právnické osoby nejsou upraveny „tímto zákonem“ ve smyslu § 3041 NOZ.

Co se děje? Všichni snad zhloupli?

Tvrzení o změně názvu je také nesmysl. Hlavním cílem zákonodárce bylo, aby bylo možno právnické osoby rozlišit už podle názvu. Právě proto je souladné se zákonem, aby SVJ(2000) si ponechala název pouze se slovem „společenství“: tím se odlišují od společenství vlastníků, která vznikají od 1.1.2014 podle NOZ.

Jen to našim sokolíkům-zákonodárcům nějak nevyšlo: zapomněli, že i mnohá SVJ(2000) mají v názvu „společenství vlastníků“ či „společenství vlastníků jednotek“.

Souhlasím tedy s panem Pavlem, že změna názvu je zbytečná. Pouze se lišíme v důvodu: pan Pavel vychází z aplikace výjimky z pravidla v NOZ (o nezaměnitelnosti názvu). Já naopak vycházim z pravidla, které vylučuje dopad NOZ na právnické osoby, neupravené „tímto zákonem“. A stávajíci SVJ(2000) zákonodárce neupravil v NOZ ani slovem a nezmínil se o nich v přechodových ustanoveních.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.