Stávající SVJ se nebudou řídit NOZ, tvrdí Ing. Hampl

Vložil lake, 10. Únor 2014 - 13:23 ::

Raději hned upřesním titulek příspěvku: míní se tím pochopitelně, že vlastníci jednotek(1994) a stavající SVJ(2000) se neřídí speciální částí NOZ o bytovém spoluvlastnictví.

Pan Hampl je ředitel společnosti Regia, která je smluvním správcem desítek domů a partnerem desítek SVJ v těchto domech. Nejde tedy o teoretika, nýbrž o praktika, který také musí řešit otázku čím se řídí SVJ(2000) po nabytí účinnosti NOZ. Jeho názor považuji za zajímavý, i když (bohužel) neuvádí jména a zdroje a necituje je.

Na firemním webu se nachází dokument s názvem SVJ a nový Občanský zákoník 2014. V textu je shrnut pohled ředitele společnosti Regia na právní stav pro SVJ(2000). Cituji s potěšením:

Vzhledem k nejasnosti aplikace § 3041 a § 3028 NOZ doporučujeme s přijetím nových stanov (a orgánů společenství) posečkat. Případná lhůta je poměrně dlouhá (do 1. 1. 2017) a máme za to, že v průběhu prvního roku po účinnosti NOZ dojde k jeho novelizacím a zapracování některých pozměňujících návrhů tak, aby problematika přechodu SVJ vzniklých podle ZoVB pod právní režim NOZ byla vyjasněna.
(…)
Je třeba ale objektivně poznamenat, že s blížící se účinností NOZ se skupina právníků klonících se k prvnímu názoru, t.j. že SVJ vzniklá podle ZoVB před 1. 1. 2014 nebudou mít povinnost chovat se podle NOZ vůbec a nebude pro ně platit ona 3letá lhůta pro přizpůsobení svých stanov, rapidně zvětšuje.
Samozřejmě, že se nejedná o smluvní právní vztahy vůči třetím osobám a vůči svým vlastníkům a vlastníků vzájemně vzniklé po 1. 1. 2014 (ty se podle NOZ řídit musí a platí pro ně shora uvedené povinnosti a práva), ale jedná se o uzpůsobení stanov SVJ, o hlasovací kvora na shromáždění, o počet členů výboru a jejich funkční období a podobně.
REGIA a.s. se kloní k výkladu zatím menšinovému (který je ale zastáván například i rezortem Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, mnoha právními experty na právnické fakultě UK v Praze a právníky dalších významných institucí), to znamená k tomu, který tvrdí, že pokud nedojde k novelizaci NOZ, pak se vnitřní věci SVJ vzniklých podle ZoVB před datem 1. 1. 2014 nebudou ani v budoucnu řídit NOZ, a stanovy, hlasovací kvora, počty členů výboru a a jejich funkční období a podobně se budou i nadále řídit ZoVB.
Ani podle nás nelze výkladem či duchem zákona překrucovat psané právo. Opět podotýkáme, že závazkové právní vztahy vznikající ze smluv vůči třetím osobám, mezi jednotlivými vlastníky jednotek v SVJ a mezi SVJ a vlastníky jednotek po 1. 1. 2014 se budou ustanoveními NOZ samozřejmě řídit.
Situaci pečlivě sledujeme a včas na případné změny upozorníme.
 
Varnsdorf, 3. 12. 2013
Ing. Radek Hampl, Ph.D.

Vybral a citoval lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.