Vložil lake, 2. Únor 2014 - 6:38

K argumentaci správce:

Ve vašich pravidlech by mělo být jednoznačně uvedeno, zda doba užívání se počítá podle osobodnů, nebo podle osoboměsíců. Obojí je možné a toto je informace zásadního významu. Pokud se počítají osoboměsíce, pak je jasné, že váš správce je neschopný a přidělává si zbytečnou práci. Vyúčtování při změně vlastníka v průběhu roku probíhá podle dnů (viz např. vyhláška č.372/2001 Sb.) také nároky z přeplatků za služby a správu bude starý/nový vlastník takto nárokovat atd., takže je naprostým nesmyslem počítat některé služby na jiné časové úseky.

V pravidlech rozúčtování nicméně je možno se odchýlit od zásad pro počítání času stanovených v NOZ.

Odlišná věc od rozúčtování je počítání dvouměsíční „testovací“ lhůty podle zákona č. 67/2013 Sb. Jde o počítání času, což upravuje NOZ jednoznačně a od toho se nelze odchýlit nějakými fantaziemi vašeho správce. Počátek lhůty počítané podle měsíců se počítá od události, rozhodné pro její počátek. Nikoliv od prvního dne měsíce před počátečním dnem. Konec lhůty počítané podle měsíců připadá na den, který se označením (datem) shoduje s počátečním dnem lhůty. Viz NOZ, Počítání času § 605 a následující, a výjimky tam uvedené.

Ve Vašem případě povinnost nahlásit změněný počet osob se odvíjí od počtu měsíců, které uplynou mezi dnem, kdy osoba začala užívat byt, a dnem, kdy přestala užívat byt. Celé měsíce se počítají napřed.

  • Jestliže Váš návštěvník užívá byt od 8.1.2014, pak první měsíc uplyne dne 10.2. (konec lhůty je posunut, protože 8.března připadá na sobotu).
  • Dva měsíce uplynou dne 10.3.2014 (opět posun na nejbližší pracovní den).
  • Pokud osoba přestane byt užívat v neděli 9. března, pak lhůta dvou měsíců stanovená zákonem nebyla dosažena a Vám vůbec nevznikla povinnost tuto osobu oznámit pro účely rozúčtování.
  • Pokud návštěvník „sbalí kufry“ až 10. března či později, pak jste povinen jej oznámit bez zbytečného odkladu, neboť splnil kriterium užívání po dobu dvou měsíců.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.