Vložil lake, 14. Leden 2014 - 20:57

Nový občanský zákoník nestanoví povinnost vlastníka jednotky skládat dlouhodobé zálohy. Z toho je třeba vyjít u SVJ(2012), která nyní nově vznikají podle NOZ.

Je zde velmi populární názor, že všech 55 tisíc stávajících SVJ(2000) se od 1.ledna 2014 povinně řídí ustanoveními o bytovém spoluvlastnictví v NOZ. To by ovšem znamenalo, že povinnost vlastníků jednotek skládat dlouhodobé zálohy odpadla. Podle logiky těchto vykladačů NOZ každý vlastník jednotky může nyní požádat o okamžité vrácení všech uhrazených dlouhodobých záloh na správu domu.

Podotýkám, že nesdílím názor o povinnosti stávajících SVJ(2000) řídit se podle části NOZ o bytovém spoluvlastnictví. Tento můj názor je zde na portálu dostatečně známý: upozorňuji, že stávající SVJ se i nadále řídí podle dosavadní právní úpravy (viz NOZ § 3028). Jsou zde ale diskutující, kteří toto popírají. Měli by se tedy vyjádřit k otázce zda vlastník jednotky tedy má či nemá právo na okamžité vrácení všech svých dlouhodobých zá­loh.

Vždyť podle těchto diskutujících je to tak, že ZoVB byl zrušen a jeho zrušením odpadla i zákonná povinnost k úhradě dlouhodobých záloh (§ 15 odst. 2 ZoVB). Jsem zvědav, jak z toho tito popírači Ústavy vybruslí …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.