Vložil lake, 4. Duben 2014 - 21:35

Nerozumím na co se tážete. Samozřejmě, že smlouvu o výstavbě podepisují všichni vlastníci jednotek a je to jediný poptřebný dokument k výstavbě nové jednotky. Ta vaše smlouva byla zřejmě podepsána za platnosti ZoVB v době do 31.12.2013, takže se podle ní i nadále posuzují práva a povinnosti jak stavebníka, tak vlastníků jednotek.

Pokud by šlo o smlouvu o výstavbě, uzavřenou po 1.1.2014 podle NOZ, pak platí:

89/2012 Sb. § 1172
(2) Má-li vzniknout nová jednotka nebo má-li být dosavadní jednotka změněna nástavbou, přístavbou nebo stavební úpravou v domě, kde jsou jednotky již vymezeny, ujednají strany ve smlouvě i změny velikosti spoluvlastnických podílů po vzniku nové jednotky nebo změně dosavadní jednotky a jejich převody tak, aby odpovídaly nově určeným velikostem spoluvlastnických podílů.

Z uvedeného plyne, že SVJ(2012) nemá žádnou pravomoc ohledně smlouvy o výstavbě. SVJ není účastníkem této smlouvy. Smlouvu uzavírají mezi sebou vždy stavebník a vlastníci jednotek, bez ohledu na existenci SVJ(2012).
----------------------------------------------------------------------------

Vašemu známému předsedovi vyřiďte, aby si uvědomil, že je předsedou v SVJ(2000), nikoliv v SVJ(2012). SVJ(2000) je právnická osoba, která má omezenu právní způsobilost pouze na provoz, správu a opravy domu (§ 9 ZoVB). Ať si tedy vaše SVJ hledí svého a nestrká nos do věcí, které nemá podle zákona svěřeny do pravomoci. Ať si pan předseda přečte ZoVB a stanovy SVJ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.