Vložil lake, 11. Leden 2014 - 10:57

Samozřejmě platí,že změny zasahujícído samé podstay vlastnictví by musely být schváleny všemi vlastníky jednotek. To se týká zejména definice společných částí domu a jednotek(1994) v Prohlášení vlastníka.

Nařízení vlády je pro stávající SVJ(2000) bezvýznamný dokument, porotože se vztahuje pouze k právnickým osobám SVJ(2012), které vznikají od 1.ledna 2014.

Pan wiki napsal: „Ústava nechrání hospodaření se společnou věcí, hospodaření upravuje zákon.“.
Pan wiki se těžce mýlí. Vlastnictví věci a hospodaření s ní patří do skupiny přirozených práv každého člověka, i kdyby to žádný zákon neupravoval. Viz Listina základních práv a svobod, článek 11.

Po zrušení ZoVB upravuje hospodaření se společnými částmi domu i nadále soukromoprávní smlouva, zvaná stanovy SVJ. Tyto stanovy byly přijaty podle zákona č. 72/1994 o vlastnictví bytů. Stanovy bez jakékoliv změny i nadále upravují:

  1. způsob rozhodování a vzájemná práva a povinnosti spoluvlastníků společných částí domu,
  2. vzájemná práva a povinosti členů SVJ a právnické osoby SVJ(2000).

Postavení stanov SVJ(2000) jako platné a účinné soukromoprávní smlouvy nezpochybňuje ani NOZ. A právní kontinuitu smluvních vztahů chrání samozřejmě i Ústava ČR, viz starořímská zásada pacta sunt servanda. NOZ výslovně zdůrazňuje právní kontinuitu s dosavadními předpisy v oblasti soukromoprávní. NOZ výslovně uvádí, že veškerá práva a povinnosti vzniklé za dosavadní právní úpravy se posuzují nadále podle této právní úpravy. To jest podle zákona č. 72/1994 Sb.. Viz § 3028 odst. 2 a odst. 3 NOZ.

Teprve v okamžiku, kdy si vlastníci jednotek začnou dobrovolně (!!!!) měnit stanovy a rozsah svých práv a povinností, přihlíželo by se k tomu, zda nově vznikající práva a povinnosti jsou souladné s novou právní úpravou.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.