Vložil lake, 9. Prosinec 2013 - 23:35

Tvrzení pana martla je v příkrém rozporu jak s vícekrát vyjádřeným názorem Ústavního soudu na nepravou retroaktivitu, tak i s novým Občanským zákoníkem. NOZ výslovně uvádí – cituji:

89/2012 Sb. § 3028
(2) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.
(3) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy. To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti."

Z uvedeného je zřejmé, že veškeré vnitřní právní poměry v SVJ(2000), jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé (mezi vlastníky navzájem i mezi vlastníkem a SVJ), se i nadále budou řídit dosavadním právním předpisem, to jest zákonem č. 72/1994 Sb.

Vše, co je uvedeno ve vzorových stanovách, popř. bude uvedeno ve vašich stanovách, patří mezi smluvní ujednání a je tedy nadále platné a nezpochybnitelné i po 1. lednu 2014. Jiná tvrzení jsou v rozporu s Ústavou a s právním pořádkem tohoto státu.

Poslední věta citovaného odstavce 3 pak říká to, co už jsem Vám jasně napsal: chcete-li stanovy SVJ podřídit nové právní úpravě podle NOZ, nic vám nebrání. Učiňte tak ale jednoznačně a napište si to takto výslovně do stanov. Jinak nesplníte § 3028 odst. 3 poslední věta – a v tom případě budou i nadále platit vaše dosavadní stanovy, nebo vzorové, vycházející ze zákona č.72/1994 Sb..

Žádný „automatický“ přechod na ustanovení o bytovém vlastnictví v NOZ se nekoná. To jsou protiprávní kecy, které nemají oporu v právních předpisech, ani se žádný právník nepokusil podat jakýkoliv právní výklad v tomto smyslu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.