Vložil Karel Pazdera, 26. Listopad 2013 - 13:51

Konečně rozumná odpověď, vyměněné bytové vodoměry jsou nové, neovlivnitelné, s platným certifikátem (ověřovací značkou na dobu 5 let). Radiový modul můžeme kdykoliv doplnit na každý bytový vodoměr…

Kdyby kohoutky, či záchody protékaly určitě by „roztočily“ patní vodoměr, několikanásobnou noční kontrolou jsem zjistil, že tomu tak není, podobně hydrant je umístěn na chodbě…takže by bylo vidět, že „propouští“, případně by roztočil fakturační vodoměr.

Místo pro podružný vodoměr osadíme vodoměrem stejných metrologických vlastností jako vodoměr fakturační a necháme jej zapojený stále, jen na zkoušku si ČMI přeinstaluje na toto místo svůj etalonový vodoměr.

Nějak nemohu pochopit, že z vodoměru s chybou 2% se stane vodoměr s chybou 4% v okamžiku, kdy je zamontován do měřícího řetězce, nebo jako měřidlo pro účtování konečné spotřeby. Domnívám se, že měřidlo v bytě je také měřidlem stanoveným.

Před montáží nových vodoměrů jsme měli rozdíl až 35%m což odpovídá 280 kubíkům vody…domnívám se, že to byly vodoměry jen „ocejchované“…tudíž nebyly nové. ředpokládám, že instalace nového podružného vodoměru si vyžádá náklad cca 4000 Kč, takže budeme mít jistotu správného měření.

Vzhledem k tomu, že v této části diskuse nelze připojit celou přílohu, kterou jsem obdržel od ČMI, přeposílám její část které až tak moc nerozumím.. Dovolené chyby pro vodoměr, který je přezkušován v provozu (v době platnosti ověření podle § 11 odst. 4 zákona č. 505/1990 Sb. o metrologii, ve znění pozdějších předpisů), jsou podle OOP dvojnásobkem chyb dovolených pro ověření, resp. posouzení shody při uvádění vodoměrů na trh (tzv. MPES – z anglického max. dovolené chyby v provozu)

Děkuji za rozumné názory. k.p.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.