nesoulad mezi měřením fakturačního vodoměru a sumou vodoměrů bytových

Vložil Karel Pazdera, 26. Listopad 2013 - 9:40 ::

Pokračuji v diskusi o měření studené vody,kterou jsem vedl v loňském roce. V letošním roce jsme vyměnili všechny bytové vodoměry (16 bytů a 1 vodoměr v prádelně) za nové , neovlivnitelné vodoměry typ CD ONE TRP, umístěné vertikálně v bytech i v prádelně. Přesto rozdíl v měření stále vykazuje chybu 11%, když dodavatel vodoměrů garantoval chybu v rozmezí 2 až 5%. K tomuto problému jsem vznesl dotaz na ČMI, kde mi p.Klenovský odpověděl:

Vážený pane Pazdero, dle zaslaných podkladů je vodoměr namontován v souladu s platným certifikátem schválení typu. Vzhledem k principu měření (jedná se po vícevtokový mokroběžný vodoměr) nejsou přímé úseky před a za měřidlem u tohoto typu vodoměru požadovány – čili z toho, co jste poslal, nevyplývá, že by ve Vašem domě docházelo k nějakým rozporům s požadavky na instalaci (nejsou ovšem informace o bytovým vodoměrech). Pokud máte pochybnosti o správnosti měření patního vodoměru, můžete podle paragrafu 16 odst. 4 zákona 274/2001 o vodovodech a kanalizacích požádat o jeho metrologickou zkoušku na místě instalace, kterou jsme oprávněni provádět my (viz nabídka v příloze). Předpokládám, že patní vodoměr má platné ověření – to zajiš´tuje dodavatel. Popř. můžete u dodavatele zpochybnit měření na patě domu a on by zajistil ověření vodoměru v nějakém autorizovaném metrologickém středisku dle svého výběru, což ovšem dopadne tak, že to nechá provést v AMS, kde provádí periodické ověřování vodoměrů, a tak je určitá ekonomická závislost. Co se týká těch rozdílů, tak je třeba tady vzít v úvahu, že maximální dovolené chyby vodoměrů na studenou vodu jsou 4 % a vzhledem k faktu, kolik vodoměrů je tady ve hře, může nakonec ten rozdíl být takový, jaký píšete – podle našich zkušeností jsou rozdíly v rozsahu 10 – 15 % obvyklé. Ani ta absolutní hodnota roční spotřeby v celém domě mi nepřipadá nijak abnormální, je spíš nízká. Z našeho pohledu tedy nevidíme nic, co by ve Vašem případě bylo nutné okamžitě dělat – snad jen zvážit zkoušku patního vodoměru na místě instalace a pak to bude „vybetonované“. S pozdravem P.Klenovský, ČMI

Pochopitelně s odpovědí p.Klenovského nejsem spokojen a žádám jej o vysvětlení

Nesouhlasím s jeho tvrzením, že rozdíly 10 až 15% jsou běžné…u nás nic neprotéká, nikde voda neprosakuje, máme nové bytové vodoměry s platným certifikátem, namontované odbornou firmou, takže chyba může být jen na straně dodavatele vody. Navíc mi to matematicky nesedí 17 bytových vodoměrů má odběr 714 kubíků, při max. chybě všech vodoměrů 4% jak uvádíte by měl patní vodoměr naměřit 742 kubíků…on však naměří 800 kubíků. …(jedná se o případ z z měření v tomto roce…tedy části roku interpolovaný na celý rok). Žádám rovněž o vysvětlení kde je stanovena maximální chyba vodoměru 4%, já jsem ji nikde nenašel.

v příloze zasílám sestavu měřícího řetězce dodavatele vod.

PřílohaVelikost
Vodoměr-2.jpg124.09 KB

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.