Vložil lake, 17. Listopad 2013 - 12:02

Fond oprav v SVJ neexistuje. V účetnictví SVJ žádný fond určitě není. Vlastník jednotky takovou zákonnou povinnost nemá. Takže na takto označený podivný účel určitě nic neplaťte.

Pokud SVJ pronajímá nebytový prostor svým jménem, je příjem z pronájmu příjmem SVJ – právnické osoby. SVJ je povinno jej uvést v daňovém přiznání.

Pokud SVJ při pronajímání pouze zastupuje vlastníky jednotek, příjem z pronájmu náleží pronajímayeli – vlastníkům jednotek. Je věcí každého z nich jak se svým příjmem naloží. Máte právo na vyplacení částek z pronájmu. Promlčecí doba je dvouletá, takže za dřívější dobu už nic nevymůžete: dlužník se nejspíše dovolá promlčení.

Příspěvkky na správu domu či zálohy na tyto příspěvky je povinen hradit každý vlastník jednotky. Povinnost hradit Vám ovšem vznikne teprve od okamžiku, kdy Vám výbor nebo pověřený vlastník sdělí výši částky (předá Vám písemný předpis příspěvků či záloh na správu domu, který je srozumitelný, určitý a v souladu se zákonem). Do té doby neplaťte nic.

Pak, až tento rozpis obdržíte, postupujte takto: Od dluhu SVJ vůči Vám odečtete zálohy/příspěvky, které jsou po Vás požadovány, proveďte vzájemné započtení pohledávek a rozdíl pak na SVJ vymáhejte.
-------------------------------------------------------------------------------

Náklady na koupi pozemku společenstvím odmítněte uhradit a obraťte se do šesti měsíců na soud proti usnesení, kterým byl tento nesmysl odhlasován. Nový občanský zákoník zavádí zásadu, že budova je ve vlastnictví majitele pozemku. Je právní nesmysl, aby se nyní, šest týdnů před účinností NOZ, stalo majitelem pozemku pod domem SVJ – právnická osoba, které budova nepatří. Taková koupě dnes už není výkonem správy domu.

Jediné, co má smysl, by bylo pořízení pozemku všemi vlastníky jednotek v domě do podílového spoluvlastnictví a následné vložení tohoto majetku do Prohlášení vlastníka jako věcné příslušenství domu – pozemek pod domem.

Náklad na pořízení pozemku pod domem do podílového spoluvlastnictví vlastníků jednotek nejste dnes povinna uhradit, protože ke koupi podílu na pozemku Vás nikdo nemůže nutit. Ale můžete k tomu být donucena v budoucnu, a to rozhodnutím soudu na základě žaloby některého vlastníka jednotky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.