Daň dědická & darovací

Vložil Dotaz (bez ověření), 14. Listopad 2013 - 7:45 ::

Dobrý den,

rád bych se zeptal, jak je to s uvedenými daněmi?

Nyní je podle §19 zák.357/1992 osvobozeno nabývání v I. a II. skupině. Hurá-opatření senátu 340/2013 z 30.10.2013 ale osvobození právě od těchto dvou daní zrušilo. Zůstalo pouze následující:

Od daně z nabytí nemovitých věcí je osvobozeno nabytí vlastnického práva k jednotce, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru a která je ve vlastnictví právnické osoby vzniklé za účelem, aby se stala vlastníkem domu s jednotkami, a fyzická osoba, která vlastnické právo k jednotce nabývá
  • {a}
  • {b} je členem této právnické osoby a
  • {c} podílela se nebo její právní předchůdce se podílel svým peněžním nebo
    nepeněžním plněním na pořízení domu s jednotkami

Jak je to tedy s takovýmto příkladem: dva spoluvlastníci (otec+dcera+syn) vlastní BJ v SVJ po 50% (otec+dcera). Otec died. Takže dcera zaplatí daň 4% z odhadní ceny (otec s dcerou koupili BJ v r. 2008 za 120.000), která je v roce 2013 a po zhodnocení (zateplení domu) třeba 650.000 tj. 26.000 ?? přestože by se podle starého zákona na ni daň nevztahovala?

ANEBO se na takový případ vztahuje § 8 odst. 2 písm. b)
Musí nějak dokazovat to, že se cit. „podílela … svým peněžním“ aby se na ni uvedené vztahovalo

A jak bude do toho zapleten syn – ten byt nevlastní ani zčásti, takže těch 50% po otci se dělí mezi dceru a syna, přičemž s 25% ceny dcera nezaplatí (§8/2/b) ale syn ano ? (na toho se žádný osvobozovací § nehodí)


Jak se při takovém prodeji bude počítat základ pro daň brát v potaz cena, když byt by se otec jako bývalý vlastník měl podílet na úhradě vnitřního dluhu (ve výši cca 250.000) za zateplení domu a za nový výtah?

díky za reakce, Dotaz

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.