Vložil Pavel, 23. Říjen 2013 - 9:59

Paní PeDuPles,

všechny osoby s právním vzděláním, které jsem kontaktoval nebo které jsem četl, tvrdí, že oddíl Bytové spoluvlastnictví se vztahuje i na stávající SVJ. Z toho bych tedy vycházel.

NOZ je v této části paskvilem mj. proto, že pachatel této části opomenul v přechodných ustanoveních řešení „tranformace“ starých SVJ na nová SVJ.

Jsou asi 2 varianty plynoucí z NOZ:

1)nechat to být. Třeba název SVJ se musí často měnit na „Společenství vlastníků…“ a jsou na to 2 roky. Analogicky pojmenování pověřeného vlastníka/předsedy by mělo stačit změnit až za 3 roky spolu se změnou stanov

2)změnit ve stanovách ještě v roce 2013 bez notáře pouze pojmenování statutárního orgánu. Ale to nepreferuji.

Dále se nabízí možnost podle zákona č. 304/2013 Sb. o veřejných rejstřících. Podle § 122 musí stará i nová SVJ zapsat do 30.6.2014 mj. počet členů statutárního orgánu a název statutárního orgánu, neplyne-li ze zákona (§ 25/1/g).

Rozpor mezi stanovami a oddílem Bytové spoluvlastnictví považuji za maličkost ve srovnání s tím, jaký chaos nastane v právu, pokud se nepovedený NOZ neodloží. Viz stanovisko České advokátní komory. Stát rezignoval na nějakou osvětu. Nutnou technickou novelu NOZ odmítá jak hlavní pachatel, tak stát.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.