Vložil právník-teoretik (bez ověření), 18. Říjen 2013 - 22:43

No moc konstantní judikatury tedy neexistuje, díky za odkaz. :-) Pokud jde o soudce Balíka – o kterém judikátu mluvíte?

Mimochodem, nechcete o sobě prozradit alespoň něco málo? Jste studovaný právník? Anebo právník-laik, který (podobně jako například Tomáš Pecina) strčí leckteré slovutné právníky do kapsy?

V podstatě by člověk nic nenamítal proti tomu, že když se nepovedou úplně dokonalé zákony, doplní se judikaturou (jak vtipné ve státě, který tvrdí, že precedenční právní systém neexistuje) a výkladem. Pan slovutný autor zmetku však zapomíná na to, jak vysokými finančními částkami musí nejistá veřejnost onu opravu zmetku hradit. Místo aby do zákona jasně napsali, jestli dluhy přecházejí na nového nabyvatele, nebo ne, trvá 16 let než se vytvoří judikatura. A když konečně judikatura vznikne, vymyslí sice na jednu stranu užitečný paragraf 1186 odst. 2, ale právní jistotu pokud jde o přechod dluhu tím dokonale zamotají.

Přitom by úplně stačilo, kdyby si slovutný profesor Eliáš nechal nějakým studentíkem pročíst tuhle diskusi a najít nejspornější otázky, aby se do zákona jednoznačně napsalo, jak to má zákonodárce na mysli. Judikatura má řešit mezery, týkající se speciálních situací, nikoli zcela zásadní standardní záležitosti. Pokud by tomu tak mělo být, k čemu potřebujeme zákony? Proč musím za desetitisíce táhnout spor k Nejvyššímu soudu, abych se dozvěděl, jestli na mě přešly dluhy bývalého vlastníka, nebo ne?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.