Vložil lake, 17. Září 2015 - 7:02

(1) Přechod dluhu na nabyvatele jednotky nastane se změnou vlastnictví jednotky. Nutnou podmínkou je, aby převodce i nabyvatel přechod dluhu nevyloučili a věřitel neodmítl přijmout nabyvatele jako nového dlužníka. Viz § 1888 odst. 2 NOZ. Může se jednat o jakýkoliv dluh, jištěný zástavním právem na jednotce dlužníka. Není zde žádná spojitost se správou domu a pozemku.

(2) Převzetí dluhu nabyvatelem jednotky nastane jedině po ujednání převodce i nabyvatele a se souhlasem věřitele se změnou v osobě dlužníka. Viz § 1888 odst. 1 NOZ. Může se jednat o jakýkoliv dluh převodce vůči komukoliv (vůči SVJ, dodavateli služeb, jiné oprávněné osobě). Není zde žádná spojitost se správou domu a pozemku.

Pokud původní vlastník dluží SVJ (např. za zateplení), jde o dluh podle obligačního (závazkového) práva. Poskytnutí odkladu úhrady je totiž vždy finanční službou. Nikoliv činností správy domu. Ovšem i případná spojitost dluhu se správou domu je pro osud takového dluhu bezvýznamná.

  • Je-li tento dluh jištěný zástavním právem na jednotce dlužníka, mohl by přejít na nabyvatele jednotky podle bodu č. 1.
  • Není-li tento dluh jištěný zástavním právem na jednotce dlužníka, může jej nabyvatel jednotky převzít pdle bodu č. 2.

(3) Ptáte se „jak může převodce ručit za dluhy, které přešly na nabyvatele“. Právní důvod je zřejmý: je to na základě ustanovení § 1186 NOZ, protože tak to rozhodli zákonodárci. Zákonný ručitelský závazek se může týkat pouze přechodu dluhu jištěného zástavním právem (podle bodu č. 1).

Málokteré SVJ si dnes nechá jistit svou pohledávku zřízením zástavního práva k jednotce dlužníka. A předpokládám, že ani v těchto nepříliš častých případech nebude převodce souhlasit s přechodem dluhu na nabyvatele postupem podle § 1186, vzhledem k nevýhodnosti takového řešení pro něho samotného.

Má-li dojít k přechodu dluhů na nabyvatele při uplatnění § 1186 odst. 2 NOZ, dostane převodce za byt pochopitelně nižší částku, ale stane se ručitelem za tyto (po prodeji již cizí) dluhy. Psal jsem o tom na jiném webu: https://obczan.cz/…5/pododdil-4?….

Prodat byt za méně peněz a ještě se uvázat do dlouholetého ručitelského závazku za cizí dluh – na takovou dohodu by nepřistoupil nikdo, kdo to má v hlavě v pořádku. Zabýváme se zde tedy čistě teoretickým výmyslem poslanců, který se v praxi nejspíše neuplatní.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.