NOZ a změna názvu

Vložil lake, 29. Září 2013 - 9:33 ::

V diskusi NOZ svolávání shromáždění upozornil pan Pavel na text Právního Rádce s článkem JUDr. Petra Vochvesty. Onen článek obsahuje chyby, které ukazují neznalosti autora ohledně bytového vlastnictví a ohledně základů práva všeobecně.

• Autor Petr Vochvesta tvrdí, že SVJ(2000) je povinno upravit svůj název, pokud v něm není obsaženo sousloví „společenství vlastníků“ (např. je-li současný název „Společenství pro dům Dlouhá ul. 24, Rozvadov“).

• Toto tvrzení je nepravdivé. Pan Vochvesta nedává žádné zdůvodnění svého nepodloženého názoru, takže seriózní polemika je nemožná. Nicméně přímo ze znění NOZ plyne, že nynější název společenství není nutno měnit, a nejen to: snaha o změnu by naopak byla nezákonná.

Ustanovení NOZ § 3042 zní:
Odporuje-li název právnické osoby ustanovením tohoto zákona, přizpůsobí právnická osoba svůj název požadavkům tohoto zákona do dvou let ode dne nabytí jeho účinnosti. Není povinna tak učinit tehdy, jsou-li pro to důležité důvody, zejména užívala-li právnická osoba svůj název dlouhodobě a je-li pro ni tak příznačný, že jeho zaměnitelnost nebo klamavost nelze rozumně předpokládat.

Zákonným požadavkem NOZ tedy je, aby se název právnické osoby neshodoval svým označením s jinou právnickou osobu. To je srozumitelné: např. spolek se nemůže klamavě pojmenovat „družstvo“. Stávající SVJ nebudou tedy oprávněna přidávat od 1.ledna 2014 do svého názvu slovo „vlastníků“, pokud je ve svém názvu dnes nemají. Výslovně to zakazuje kogentní ustanovení NOZ § 3042 věta první.

Ovšem zákon obsahuje výjimku pro ta SVJ(2000), která mají dnes v názvu uvedeno „společenství vlastníků“: ani tato SVJ nemusí měnit název. K tomu viz zákonná výjimka v NOZ § 3042 věta druhá. JUDr.Vochvesta tedy nemá pravdu.

Důvod, proč současná SVJ(2000) budou mít výslovně zakázáno přejmenovat se po účinnosti NOZ na „společenství vlastníků“, je zřejmý: v NOZ je toto označení vyhrazeno pro právnické osoby, které budou nově vznikat od 1. ledna 2014 v domech, rozdělených na jednotky(2012). Změna označení stávajícího SVJ v době účinnosti nové právní úpravy by byla změnou klamavou, což NOZ zakazuje. Pro zopakování:

  • Název SVJ(2000) obsahuje podle ZoVB povinně pouze slovo „společenství“. To bude platit samozřejmě i po 1.lednu 2014, neboť NOZ neupravuje právnické osoby SVJ(2000) a neklade na jejich název žádné požadavky.
  • Název těch SVJ(2012), která budou nově vznikat od 1.ledna 2014, bude povinně obsahovat označení „společenství vlastníků“ v souladu s NOZ.

Tím jsou rozlišeny dva typy právnických osob: SVJ(2000) vzniklé podle ZoVB a SVJ(2012) vzniklé podle NOZ. Právnická osoba SVJ(2000) má vnitřní právní poměry odlišné od právnické osoby SVJ(2012). Zásadní odlišností je zejména definice jednotky.

JUDr. Vochvesta tedy radí postup, který je výslovně protiprávní. Přitom by stačilo tak málo: neplést si právnickou osobu SVJ(2000) s právnickou osobou SVJ(2012).

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.