Vložil Petr Vochvesta (bez ověření), 30. Září 2013 - 17:43

Vážení přátelé,

děkuji za ohlasy k mému článku, byť jsou i z části kritické, z čehož se poučuji tak, že co mně připadá zřejmé, nemusí tak ve skutečnosti být, když se něco podle toho má udělat. Tudíž upřesňuji k diskutovaným bo­dům:

  1. Doručení pozvánky – NOZ v ust. § 1207 hovoří jen o svolávání schůze bez uvedení lhůt.
  1. Svolání v sobě obsahuje – předjímá i skutečné doručení či možnost požít alespoň fikci doručení (viz např. nejlépe v zákoně o obchodních korporacích ust. § 636 odst. 1 – ostatně tato formulace je i dobrou inspirací pro stanovy SVJ).
  2. Lhůta – z kontextu opravdu není plně patrné, že jde o případ, pokud by nebylo jinak upraveno ve stanovách. Pak platí min. 30 dnů, ale lze si určit kratší i delší lhůtu, avšak pod 15 dnů by bylo napadnutelné a nelze doporučit.
  1. Volba členů výboru – nepoukazoval jsem na ZOVB, ale na to, že ve vydaných a hojně užívaných vzorových stanovách je uvedeno přísnější, tj. dobrovolné, kvorum v nadpoloviční většině všech vlastníků, což je nadbytečné a je vhodné (praktické) jít většinou na minimum vlastníků (pokud však nejde o případ, kde je málo vlastníků a je třeba řešit ve vyšším souladu).

K poznámkám od diskutujícího LAKE – Vaše právní jistota, že „to tak není“ je záviděnihodná. Dle našich zkušeností „pravdu“ má jen soud a právní praktikům a teoretikům nezbývá než tiše závidět. Judikatury se dočkáme nejdříve tak za rok a půl, takže do té doby odkazuji na zdroje, ze kterých jsem čerpal a své názory konfrontoval (článek prof. Eliáše (tvůrce NOZ) v časopisu Právník 1/2013, str. 37–49, popř. článek JUDr. Čecha a JUDr. Pelikána v časopisu Právní rádce 8/2013, Komentář k ustanovením o bytovém spoluvlastnictví) s tím, že nemohu přetiskovat, abych neporušil autorská práva, ale lze jej zajisté nalézt minimálně ve větších knihovnách.

V přátelské úctě,

Petr Vochvesta

P.S. JUDr. V. Zoufalý se velice bavil označením „mladším kmetským věkem“ a udělil všem kázání o tom, jak je nutné neustále kontrolovat správnost svých úsudků. Dlužno ještě dodat – on sám si své názory neustále konfrontuje.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.