NOZ svolávání shromáždění

Vložil Pavel, 29. Září 2013 - 7:00 ::

Výtisk Praktického rádce pro SVJ 3/2013 dostala většina SVJ. Protože ale vychází v nákladu jen 50 000 výtisků posílám v kopii stranu 14.

Na této straně uvádí jeden advokát, že „pozvánka na shromáždění vlastníků jednotek musí být doručena vlastníkům nejméně 30 dnů před jeho konáním (dle ZoVB byla lhůta 15 dnů).“

K 30 ti dnům mám jiný názor než pan advokát, který navíc požaduje DORUČENÍ pozvánky.

Oddíl 5 NOZ Bytové spoluvlastnictví (§ 1158 – § 1222) podle mého názoru lhůtu pro svolání shromáždění nestanovuje.

Potom nastupuje § 1221 o přiměřeném použití ustanovení o spolku.

V § 249 se pro spolky upravuje, že „Zasedání členské schůze se svolá vhodným způsobem VE LHUTĚ URČENÉ STANOVAMI, jinak nejméně třicet dnů před jeho konáním.“

Pokud tedy něco nepřehlížím, tak se ve stanovách může lhůta stanovit, osobně jako nejvhodnější vidím lhůtu 15 dnů.

Nevím o co pan advokát opírá své tvrzení o povinnosti doručovat pozvánku. Já v NOZ čtu, že se shromáždění svolá „vhodným způsobem“.

Pokud by bylo ve stanovách, že se pozvánky doručují, tak bude velmi obtížné pro SVJ prokázat, jak byly pozvánky doručeny jednotlivým členům. Jako vhodný způsob vidím vyvěšení na „úřední desce“. A jako nadstandard poslání emailem případně vhození do schránek. Email a vhození by ale byly nadstandardem, k vlastnímu svolání by došlo vyvěšením.

Jak je vidět NOZ dělá problémy nejenom osobám bez právního vzdělání, ale i advokátům, kteří se podle inzerátu na str. 15 dlouhodobě zabývají problematikou SVJ.

Hezký den!

PřílohaVelikost
Rádce_pro_SVJ_2013_3.pdf404.38 KB

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.