Vložil lake, 23. Září 2013 - 11:31

K seznamu pana Zdenka uvádím své poznámky. Na rozdíl od něj nespatřuji žádný důvod k povinné úpravě stanov stávajících SVJ(2000) po 1. 1. 2014.

§ 1186 (2) Určí-li prohlášení neurčitě nebo nesprávně podíl vlastníka jednotky na společných částech, nepřihlíží se k tomu.
Toto nemá naprosto nic společného se stanovami SVJ(2000), ani se stanovami SVJ(2012). Ostatně v NOZ je § 1186 zařazen zcela mimo právní úpravu společenství vlastníků. Podíl vlastníka jednotky na společných částech domu je dán jednoznačně zápisem vlastnického podílu vlastníka jednotky v katastru. Nikoliv obsahem prohlášení. Prohlášení bylo pouze podkladem pro zápis podílu vlastníka na společných částech. Doporučuji přečíst si něco o materiální publicitě údajů zapsaných ve veřejném seznamu. Změna údaje v katastru je možná buď se souhlasem všech, kterých se změna týká, nebo cestou soudní. To je záležitost mezi spoluvlastníky, mimo pravomoc SVJ. Není důvod pro změnu stanov.

§ 1192 (2) Správce může samostatně činit, co je nutné k zachování spravovaného majetku; pokud je určeno něco jiného, nepřihlíží se k tomu. To neplatí pro rozhodování o záležitostech, které podle tohoto zákona náleží do působnosti shromáždění.
Netýká se nijak SVJ(2000). Společenství,které nyní existuje, nemá již žádného „správce“,protože správu domu převzalo samo, a to volbou svého statutárního orgánu.

§ 1193 Jedná-li se o dům, kde je méně než pět jednotek, nepřihlíží se při rozhodování vlastníků jednotek k hlasům správce převyšujícím součet hlasů všech ostatních vlastníků jednotek.
Opět další záležitost, která se nijak netýká SVJ(2000). Společenství, které vzniklo či vznikne do dne 31.12.2012, má už ze zákona minimálně pět jednotek.

§ 1195 (2) K právnímu jednání, kterým společenství vlastníků zajistí dluh jiné osoby, se nepřihlíží.
SVJ(2000) nemá ve svých stanovách výslovně napsáno, že se může stát ručitelem za dluh jiné osoby. Není-li toto ve stanovách výslovně uvedeno, není zde rozpor se zákonem a není žádný důvod stanovy upravovat.

§ 1197 Sdruží-li se společenství vlastníků s jiným společenstvím vlastníků ke spolupráci při naplňování svého účelu nebo stane-li se členem právnické osoby sdružující společenství vlastníků nebo vlastníky jednotek nebo jinak působící v oblasti bydlení, nesmí se zavázat k jiné majetkové účasti, než je poskytnutí členského vkladu nebo poskytování členských příspěvků.
Opět shodný argument: Žádné SVJ(2000) nemá ve svých stanovách výslovně napsáno, že může zavázat k majetkové účasti. Není-li toto ve stanovách výslovně uvedeno, není zde rozpor se zákonem a není žádný důvod stanovy upravovat.

• Zaváže-li se společenství vlastníků podílet se na ztrátě jiné osoby, hradit její dluhy nebo je zajistit, nepřihlíží se k tomu.
Opět shodný argument: Žádné SVJ(2000) nemá ve svých stanovách výslovně napsáno, že se může podílet na ztrátě jiné osoby, hradit či zajistit cizí dluhy. Není-li toto ve stanovách výslovně uvedeno, není zde rozpor se zákonem a není žádný důvod stanovy upravovat.

§ 1201 Bylo-li společenství vlastníků založeno prohlášením o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám nebo ujednáním ve smlouvě o výstavbě, nepřihlíží se k změnám stanov provedeným před vznikem společenství vlastníků.
Opět záležitost, která se nijak netýká SVJ(2000). To již vzniklo, a to zcela jiným způsobem. Navíc má od okamžiku vzniku své stanovy. Případ uvedený v § 1201 na ně tedy nedopadá. Není nutná změna stanov.

§ 1202 (1) Dokud má některý zakladatel společenství vlastníků většinu hlasů, je správcem domu a pozemku. Pro tento účel se na strany smlouvy o výstavbě hledí jako na jednu osobu.
Netýká se nijak stávajících SVJ. Pojem „zakladatel společenství“ nedává smysl: u stávajících SVJ(2000) nikdo takový neexistuje. SVJ(2000) nebylo založeno, nýbrž vzniklo ze zákona; to se zde opakovalo asi 100krát. Pojem „správce“ je definován v NOZ pouze pro právnické osoby, které budou vznikat od 01.01.2014. Ve stávajících SVJ je ze zákona správcem samo společenství, a to od okamžiku volby statutárního orgánu. Není důvod měnit stanovy.

§ 1202 (2) Na správu se použijí pravidla určená v prohlášení a pro rozhodování ve věcech správy se obdobně použijí ustanovení o shromáždění. K rozhodnutí svolá vlastníky jednotek správce; při rozhodování se nepřihlíží k hlasům správce převyšujícím součet hlasů všech ostatních vlastníků jednotek.
Toto ustanovení platí pouze pro právnické osoby,které budou vznikat od 01.01.2014. Stá­vající SVJ se i nadále řídí dosavadními právními předpisy, tedy zákonem č. 72/1994 Sb. Viz NOZ § 3028 odst. 3. Pojem „správce“ je definován v NOZ pouze pro právnické osoby, které budou vznikat od 01.01.2014. Ve stávajících SVJ je ze zákona správcem samo společenství, a to od okamžiku volby statutárního orgánu. Není důvod měnit stanovy.

§ 1206 (1) Shromáždění tvoří všichni vlastníci jednotek. Každý z nich má počet hlasů odpovídající velikosti jeho podílu na společných částech; je-li však vlastníkem jednotky společenství vlastníků, k jeho hlasu se nepřihlíží.
Pro stávající SVJ(2000), které se i nadále řídí dosavadní právní úpravou (§ 3028 odst. 3) je celá část NOZ o bytovém vlastnictví bezvýznamná. Uplatní se určitě pro SVJ(2012), vznikající od 01.01.2014. Nicméně jde o ustanovení rozumné, které si SVJ(2000) může do svých stanov přidat.
---------------------------------------------------------------------------------------

Tak jsem to probral vše, jedno ustanovení po druhém. Důvod pro povinnou změnu stanov SVJ(2000) neshledávám žádný.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.