Stávající SVJ se budou řídit podle NOZ, říká stará Blažková

Vložil lake, 13. Září 2013 - 12:46 ::

Už je to tak, už to všichni vědí!!! SVJ se budou řídit podle NOZ. Říkala to stará Blažková staré Maškové včera před samoobsluhou. Zaslechla je při tom mladá Pašková, ta to hned zatelefonovala staré Kaškové, a ta – známá drbna – s tou novinkou oběhla všechny domy v ulici.

Když to prej teda řekla Blažková, tak to přece musí být na tuty pravda. Kdyby to vod někoho neslyšela, určitě by to starý Maškový neříkala, to bysem se teda divila, protože vona je docela pravdomluvná, když si zrovna nevymýšlí. Takže to určitě bude pravda pravdoucí s tou změnou stanov, poněvádž vona stará Blažková si lecos od ženskejch vyslechne v tom kadeřnictví, co tam uklízí.

Takže už teď všichni v domě vědí od starý Kaškový, že naše SVJ se bude řídit tím novým Občanským zákoníkem. To sme se teda lekli! A když neodhlasujem úplně nový stanovy, tak nás prej zruší do tří let a šmytec – můžem všichni jít spát pod most. Teda poslyšte, paní, to já bych na starý kolena nechtěla, to teda ne.

Von tady sice někdo říkal, že to je nesmysl, že v tom novým zákoně to takhle vůbec neni napsaný a že tomu Blažková nerozumí. Ale na druhou stranu – náš mladej slyšel vod Pavla, že prej úplně to samý psal doktor Čech a Melzer a Holub a Eliáš, tak to snad přece musí bejt pravda, že jo. To jsou asi študovaný lidi. Ten doktor Čech byl takovej starej, hodnej pan doktor, já ho pamatuju, mojí mamince předepisoval mazání na kolena, když ji bolely klouby. A vždycky jí to pomohlo!

A ten Eliáš, jestlipak von to není Franta Eliášek z Vršovic. To bude von. Toho znal Pepa, jako můj manžel, no. Von ten Franta byl v zákonech machr, poněvádž byl v base každou chvíli a jednou seděl na Pankráci pět let v jednom kuse. Tak se určitě vyzná v zákonech, myslím si já.

Tak jestli to povídal pan doktor Čech – dej mu pánbu věčnou slávu – a Franta Eliášek, tak nám teda není pomoci, a ty stanovy se musejí dočista úplně celý změnit! A pan Čelechovský to napsal do novin, do Práva, a co psali v Rudým Právu byla vždycky pravda, že jo. Vona by si to Blažková jen tak nevymyslela, akorát že je trochu nahluchlá. Takže kdoví co vlastně v tom kadeřnictví zaslechla.

Von se v tom obyčejnej člověk těžko vyzná, ale tomu Frantovi z Vršovic a panu Čelechovskýmu z Rudýho Práva bych to teda věřila. Takže když von to prej asi napsal, tak ta Blažková určitě nelhala. Tak já jdu, musíme začít předělávat celý ty naše stanovy, když to páni chtějí. Už je to přece úplně jistý, úplně, no na sto procent!!!
---------------------------------------------------------------------------

Vážený čtenáři,
co jste právě dočetl, je přesný obraz dosavadní celostátní „odborné“ právní diskuse ohledně (ne)platnosti NOZ, oddílu 5 „Bytové spoluvlastnictví“, pro stávající SVJ. Všichni publikující právníci se chovají přesně jako stará Blažková.

  • Nemyslí svou vlastní hlavou a pouze opakují co někde slyšeli.
  • Nedokáží zdůvodnit, proč by se stávající SVJ měla podřídit právní úpravě bytového vlastnictví, která bude platit pro jinak rozdělené domy, jiné jednotky a odlišné právnické osoby, nově vznikající teprve po 1. lednu 2014.
  • Nedokáží pojmenovat právní důvod, na jehož základě by se měla u SVJ(2000) uplatnit nepravá retroaktivita, když v NOZ k tomu chybí jakékoliv přechodové ustanovení. K tomu viz nálezy Ústavního soudu Pl.ÚS 78/92, IV.ÚS 215/94, Pl.ÚS 21/96, I.ÚS 344/04..

Právně podložené zdůvodnění tvrzení staré Blažkové nepodal dodnes žádný právník, ani profesor Dr. JUDr. Karel Eliáš (neplést s Frantou Eliáškem z Vršovic, to je pravděpodobně náhodná obdoba jmen).

lake

P.S. Můj odlišný názor, kterým si dovoluji oponovat staré Blažkové, naleznete zde: [1] [2] [3] [4].

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.