Vložil lake, 9. Září 2013 - 12:38

Pane kra,
Nový občanský zákoník jste asi nečetl, jinak byste věděl, že jeho ustanovení o bytovém vlastnictví se uplatní pouze pro právnické osoby, které dnes neexistují. Nejen, že dnes nexistuje ani jedna taková, ale NOZ neobsahuje ani do budoucna žádný postup, jak by se současné SVJ(2000) mohlo takovou osobou stát.

A také zřejmě nevíte,že NOZ řeší dříve vzniklé právní vztahy tímto jednoznačným způsobem:

„89/2012 Sb. § 3028
(1) Tímto zákonem se řídí práva a povinnosti vzniklé ode dne nabytí jeho účinnosti.
(2) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se ustanoveními tohoto zákona i právní poměry týkající se práv osobních, rodinných a věcných; jejich vznik, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona se však posuzují podle dosavadních právních předpisů.
(3) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy. To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.“
.

Z toho by Vám mohlo být zřejmé, že veškerá práva a závazky vzniklé z vlastnictví jednotek(1994), jakož i práva a závazky mezi SVJ(2000) a vlastníkem jednotky, se budou navěky řídit podle dosavadních právních předpisů a smluv. To jest podle zákona č.72/1994 o vlastnictví bytů a podle stanov konkrétního SVJ. Nikoliv podle NOZ. Nový občanský zákoník tedy ve skutečnosti stanoví pravý opak toho, co jste napsal Vy.

Ale netrapte se tím. Vzhledem k Vaší domněnce, že současná SVJ jsou upravena Občanským zákoníkem, soudím že nějaká hlubší diskuse asi nemá smysl. Mějte se pěkně a děkuji za Vaši reakci.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.