Vložil X (bez ověření), 20. Září 2014 - 10:44

Na tom je vidět, jak je současná právní úprava SVJ nedomyšlená a pro vlastníky (FyzO i PO), pronajímající jednotku bytovou či nebytovou, nevýhodná. Léta platí DZO a náklad žádný. Pak najednou v jednom roce náklad převyšující příjmy. Pro vlastníka-PO by bylo výhodnější, kdyby si ve svém účetnictví mohl vytvářet z příjmů vlastní fond oprav a měl výjimku z povinnosti platit DZO. Na opravy by pak přispíval jednorázově ze svého fondu oprav. To se ale netýká pronajímajících vlastníků, kteří nevedou účetnictví.

Dalším možným legislativním řešením by bylo, kdyby SVJ spravovalo jakýsi společný fond oprav vlastníků jednotek, který by měl všechny náležitosti fondu. Vklady do tohoto fondu by byly pro vlastníka daňově uznatelným nákladem.

Zdá se, že se v zákonech s nějakým masivním pronajímáním jednotek jejich vlastníky příliš nepočítalo. Pokud vlastník v bytě bydlí, tak se ho otázky danění netýkají. Náklady na správu domu (vč. zhodnocení) uhrazuje ze svých již zdaněných příjmů. Tomu se ovšem vymykají nebytové jednotky – ty se zpravidla pronajímají nebo užívají k výdělečné činnosti.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.