Vložil lake, 19. Srpen 2013 - 10:58

Pane dolomite,
nesmysl je obsažen už v nadpisu Vašeho dotazu: příspěvky na správu se nikdy nevypořádají. Příspěvky nejsou zálohami. Račte pochopit: jestliže sníte a uhradíte v bufetu guláš a dvě housky za 50 Kč, nikdo s Vámi tuto částku nebude dodatečně vypořádávat. Není důvod.

Pokud jste měl na mysli zálohy (nikoliv příspěvky), pak to, co píšete jsou protiprávní tvrzení. Nemyslím nyní skutečnost, že „fond oprav“ SVJ nemá. Myslím Vaše nepravdivé tvrzení o tom, že jde o „zálohy na rekonstrukce a modernizace“.

SVJ je pouze oprávněno vybírat a vymáhat zálohy na správu domu podle § 9 odst. 1 ZoVB. Sem ovšem patří pouze správa, provoz (údržba) a opravy domu. Do činnosti SVJ nespadá ani rekonstrukce, ani modernizace cizího majetku. SVj není oprávněno ani stanovit, ani vymáhat zálohy na tento účel. Takže pokud platíte zálohy na modernizace a rekonstrukce k rukám SVJ, činíte to zcela dobrovolně a z Vašeho vlastního rozhodnutí.
------------------------------------------------------------------------

Vaše stanovy praví: „Nevyčerpaný zůstatek na zálohách na rekonstrukce a modernizace (fond oprav) se s jednotlivými členy společenství nevypořádává.“ K tomu mohu říci, že tím není nijak dotčeno právo vlastníka jednotky na konečné vyúčtování (záloh proti skutečným nákladům) a na následné vypořádání přeplatků/nedo­platků plynoucích z tohoto vyúčtování. Podle § 727 Občanského zákoníku je příkazník po provedení příkazu povinen provést vyúčtování. Přeplatek plynoucí z vyúčtování si nemůže ponechat, neboť by šlo o bezdůvodné obohacení. Pokud SVJ přeplatek nevrátí, požádáte prostě o vypořádání Vy, nebo započítáte tento přeplatek na Vaši platební povinnost v následujícím období.

Podobně to často provádějí dodavatelé plynu či elektrické energie, kteří se zákazníkem sjednávají, že přeplatek nebude vrácen (vypořádán), ale si jej ponechají jako zálohu zákazníka na příští rok. Tím samozřejmě také dojde k zániku závazku (tedy k vypořádání), ale stane se tak započtením, bez vracení peněz a bez platby nové zálohy.
------------------------------------------------------------------------

Dále se podivuji nad Vaším tvrzením: „Jsem si vědom toho, že i dlouhodobé zálohy pokud není prokázán účel jejich čerpání, tak by měly být na konci roku řádně vypořádány (pročetl jsem si četné rady k tomuto tématu od pana Lakeho).“

Vaše tvrzení nedává smysl: Já naopak stále tvrdím, že jakmile jste bez protestů a reklamací zaplatil dlouhodobou zálohu na neurčitý a neznámý účel čerpání, dal jste tím najevo Váš bezvýhradný souhlas s tím, aby tuto zálohu použilo společenství jak je mu libo a kdykoliv se mu zachce.

Nemůžete tedy takovou zálohu požadovat nazpět vůbec, protože jejím zaplacením jste vyjádřil souhlas (nyní i do budoucna) s oprávněností předepsané platby. Zaplacení rovná se totéž jako podepsání smlouvy. V tomto případě došlo k přesunu důkazního břemene na plátce zálohy: Chcete-li se domoci vrácení zálohy, musel byste Vy sám tvrdit a prokazovat, že záloha byla vybírána neoprávněně a že jste byl uveden druhou stranou v omyl ohledně její přiměřené výše, nebo ohledně jejího určení.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.